Икономическото ведомство ще пести по 700 хил. лева годишно, уволнявайки директори

Масово съкращение сред управленския състав на държавните дружества под шапката на МИ

Министърът на икономиката Емил Караниколов. Снимка: МИ Министърът на икономиката Емил Караниколов. Снимка: МИ

Около 700 хил. лева годишно ще се пестят от разходи за управление от дружествата в системата на Министерството на икономиката, изразяващи се в съкращение на директори. Това се разбира от съобщение от пресотдела на министерството.

Мерките засегнаха управленския състав на „Вазовски Машиностроителни заводи” ЕАД (ВМЗ Сопот) и „Национална компания индустриални зони” ЕАД, който беше намален от пет на трима души. Сега дружествата се управляват само от един, а не от двама изпълнителни директори, както беше досега.

Съставът на съвета на директорите на „Монтажи“ ЕАД е редуциран от пет на трима души.

Икономия е постигната с назначаване на държавни служители от Министерството на икономиката, които не получават възнаграждение в борда на директорите на „Летище Стара Загора“ ЕАД, „Институт по маркетинг“ ЕАД и „Сертификация“ ЕАД.

От Министерството на икономиката информират, че следващите стъпки са за преобразуване на тези търговски дружества от ЕАД в ЕООД, като в средносрочен план те ще се управляват само от по един управител.

Директор без заплата – оксиморон или реалност

В състава на съвета на директорите на „София Тех Парк“ ЕАД пък е назначен един служител, който не получава възнаграждение, информират от икономическото ведомство.

Да се намалят разходите за управление на дружествата в системата на икономическото министерство допринася и освобождаването на търговския пълномощник на „Авионамс“ ЕАД, който е включен в състава на съвета на директорите.

Освободени са двама от ликвидаторите на две търговски дружества, които сега се управляват от по един ликвидатор.

Министерството на икономиката е намалило персонала в едно търговско дружество в ликвидация, ограничило е разходите му за правно обслужване и наемане на офис площи.

В намеренията на ведомството в средносрочен план е да слее две търговски дружества, след което ще бъдат освободени двама управители. По този начин ще се намалят административните разходи с около още 120 хил. лева годишно от възнаграждения и осигуровки, пресмятат във ведомството.

Последни новини
Още от Новини