И BMW залага на електричеството – баварците ще пуснат 25 модела на ток

Въпросните 25 модела ще излязат през следващите 8 години, като в поне 12 от тях въобще няма да има двигател с вътрешно горене

Логото на BMW. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg Логото на BMW. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

BMW Group ще предложи 25 нови модела с електрическо задвижване в следващите осем години, като поне 12 от тях ще са чисти електромобили без двигател с вътрешно горене, пише Automedia.bg.

Главният изпълнителен директор Харалд Крюгер съобщи официално това на събитие за журналисти в Мюнхен. Той допълни, че електромобилите ще имат обхват с едно зареждане до 700 километра - непостижим показател за сегашните модели в този сегмент.

Електрическата революция на BMW на практика ще започне още идната седмица на автосалона във Франкфурт, където компанията ще представи третия си i-модел - най-вероятно наречен i5. Крюгер вече показа прототипа, скрит под покривало - достатъчно, за да се забележи, че става дума за нисък спортен седан. i5 ще заеме място в гамата между компактния градски i3 и спортния хибрид i8. Очаква се да се появи на пазара най-рано през 2020.

"Ще увеличим дела на електрическите модели из цялата гама на групата. И да, това включва също моделите на BMW M и Rolls-Royce", уточни Харалд Крюгер.

Във Франкфурт групата ще покаже изцяло електрическо Mini, което ще се появи на пазара след година. През 2020 се очаква дебютът и на първия електромобил от основната гама на BMW - той ще е електрическа версия на всъдехода X3.

До момента i-гамата на BMW не оправдава напълно очакванията, защото потребителите се притесняват от ограничения обхват на i3 и от високата цена. Това обаче вероятно ще се промени заради очакваните промени в регулациите и повсеместни забрани на дизелите. "Средата се променя", призна Клаус Фрьолих, директорът на BMW по развойната дейност. "Заради действията на някои - и подчертавам "някои" - доверието в цялата ни индустрия бе жестоко уронено".

Последни новини
Още от Новини