Област Враца е първенец по кражба на ток в Западна България

От ЧЕЗ са засекли 5 хил. случая на кражба на електроенергия от началото на годината

Снимка: freeimages.com Снимка: freeimages.com

От началото на 2017 до края на август от ЕРП-то, функциониращо в Западна България - „ЧЕЗ Разпределение България“, са засекли 5 хил. случая на кражба на електроенергия.

Това заяви пред „Фокус“ главният оперативен директор на компанията Виктор Станчев.

Кражби в значителни количества има във всички десет области, в които ЧЕЗ поддържа електромрежата, като няма географски особености в явлението, посочи още той.

Своеобразен „първенец“ обаче е област Враца.

"Като област Враца е първенец. Изключвам столицата, защото е несъпоставима. Ако говорим за селища рекордьори, това са Ловеч, Благоевград, Бяла Слатина, Дупница, Перник, Самоков, села като Търнак, Лесново, Бутан и др.", бяха точните думи на Станчев.

"Причината да съпоставим кражбите на електроенергия в центровете на големите градове с кварталите, населявани от представители на ромската общност, е увеличеният обем на кражби от стопански потребители. Ясно е, че един стопански потребител консумира в пъти повече от един битов потребител. А причината да достигнем до намаление на щетите от кражби на електроенергия в районите с компактно население е, че приложихме индивидуализиран подход към тези райони и спрямо него насочихме усилията си за ограничаване на нарушенията", обясни Станчев.

По думите на шефа в ЧЕЗ борбата с това явление има две страни – техническа, т.е. адекватни технически решения, реконструкции на мрежите и осигуряване на подходящо модерно оборудване, и човешка – инвестиция в придобиване и подобряване на професионалните умения на екипите на ЧЕЗ.

"От една страна правим така, че да бъде физически и технически невъзможно да се краде ток. Разбира се, изключения винаги има, не само ние сме креативни, затова и анализираме и развиваме всеки район индивидуално. От друга страна, поставяме в основата на подхода и постоянните проверки и прекъсване на незаконните присъединявания. В същото време работим с местните общности и полагаме усилия за информирането на хората в районите, населявани с представители на ромската общност, например как да пестят електроенергия, какви възможности имат за разсрочване на плащанията и т.н. Сътрудничим и с общините, можем да разчитаме на тяхната подкрепа. Резултатите са обнадеждаващи и ни мотивират да продължим в тази посока", каза още Станчев.

Последни новини
Още от Новини