Новак: По Северен поток 2 се работи по график въпреки санкциите

В момента се търси кредитно финансиране на проекта

Съоръжение, инспектиращо газовите тръби на строителна площадка по трасето на Северен поток. Снимка: north-stream.com Съоръжение, инспектиращо газовите тръби на строителна площадка по трасето на Северен поток. Снимка: north-stream.com

Работите по реализацията на енергийния проект „Северен поток 2“ се извършват по график, въпреки засилването на санкционния режим срещу Руската федерация от страна на Съединените щати.

Това се разбра от изказване на руския енергиен министър Александър Новак пред телевизия „Россия 1“, направено по време на Източния икономически форум във Владивосток, предава ТАСС.

„Към настояще време, без значение от това, че на 2 август бе приет закон (в САЩ за усилване на антируските санкции – бел.ред.) проектът продължава да се реализира в съответствие с графика, част от средствата на инвеститорите, участващи в проекта, са привлечени, сега се работи по привличане на кредитно финансиране“, бяха точните думи на главата на руското енергийно ведомство.

По думите на Новак Москва е заинтересована от „развитие на отношенията с европейските партньори“.

„Ще продължаваме да реализираме този проект, отчитайки, че той е абсолютно търговски и е изгоден както за руската компания „Газпром“, така и за европейските такива“, каза още той.

Документът за нов пакет санкции срещу Кремъл, подписан от Доналд Тръмп на 2 август, предвижда полагане в законова обвивка на санкциите, наложени от бившия президент Барак Обама чрез изпълнителни заповеди, като по тoзи начин те не биха могли да бъдат отменени едностранно от никого, в това число и от самия настоящ глава на Белия дом, като последна дума за това ще има Конгреса.

Освен това е предвидено разширяване на рестриктивния режим, най-вече в области като енергетика и търговия, което засяга пряко интересите на европейските компании, ангажирани с съвместни европейско-руски проекти в енергийната сфера като „Северен поток“ 2.

Проектът за изграждането на „Северен поток-2“ предвижда строителството на две газови тръби с общ дебит от 55 млрд. куб. метра газ годишно, които да минават по дъното на Балтийско море от крайбрежието на Русия до това на Германия. Планирано е новият тръбопровод да минава паралелно до тръбите на „Северен поток-1“.

Последни новини
Още от Новини