Нов вицешампион при смартфоните – Huawei окупира второто място на Apple по продажби

Убедително начело по продажби обаче остава Samsung

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

През юни и юли тази година китайският концерн Huawei е успял да продаде повече смартфони от Apple. Това показва последният доклад на анализаторската компания Counterpoint Research, цитиран от Investor.bg.

По този начин китайският производител минава на второ място в класацията по продажби, но все пак остава доста далеч от лидера Samsung. За август също се очакват силни данни за Huawei, което прави завръщането на американците на втора позиция по-малко вероятно през осмия месец.

И макар че Apple е загубила второто място, моделите iPhone 7 и iPhone 7 Plus остават най-продаваните телефони. Едва след това следват популярните предимно в Китай Oppo R11 и Oppo A57.

Samsung е представен в топ 10 с четири модела, но само с едно устройство в топ 5 -  Galaxy S8. Със своя последен засега хит Redmi Note 4X китайският Xiaomi също влиза в челния списък, като заема шесто място.

А през декември 2016 нещата изглеждаха по-оптимистични за Apple. Тогава американците бяха не само преди Huawei, но дори преди Samsung. След само един месец обаче „полетът“ им нагоре отново бе прекъснат, но само от корейците.

Сега за първи път Huawei успява да изпревари Apple. Затова е необичайно, че нито едно устройство на китайския концерн не е в топ класацията. Ясно е, че Huawei продава наистина много телефони, но сред тях няма топ модел.

Сегашната класация отразява, разбира се, моментното състояние. Дали Apple ще трябва да започне да се притеснява, ще стане ясно едва след началото на продажбите на новия iPhone, чието представяне ще бъде на 12 септември. Така че може би предстои ново разместване на местата в тройката.

Последни новини
Още от Новини