Ирма ще остане категория 4 или 5

Флорида се готви да посрещне урагана Ирма

Неработеща колонка за гориво на бензиностанция на alero Energy Corp. в Маями, Флорида. 6 септември 2017. Photographer: Jayme Gershen/Bloomberg Неработеща колонка за гориво на бензиностанция на alero Energy Corp. в Маями, Флорида. 6 септември 2017. Photographer: Jayme Gershen/Bloomberg

Флорида се готви да посрещне урагана Ирма. Патрулите по магистралите на щата наблюдават засилен трафик, насочен на север, докато хората се евакуират от южните части, съобщи Bloomberg.

Холандското министерство на отбраната съобщи, че два военни самолета ще излетят за карибския остров Кюрасао в четвъртък /7 септември, 2017/ следобед с помощи на борда за Сен Мартен след урагана Ирма. Министерството съобщи, че изпраща военни в района, за да „възстановят реда”.

Британското правителство съобщи, че Ирма е нанесла „значителни и на места критични щети” на британската отвъдморска територия Антигуа. Външният министър Алън Дънкан каза, че карибският остров е поел удара на урагана от пета категория. Той каза в парламента, че Британските Вирджински острови също са пострадали „силно”.

Фрeнският президент Еманюел Макрон каза, че страната му „е нажалена” от опустошенията, нанесени от Ирма и призова за целенасочени усилия за борба с глобалното затопляне и климатичните промени с цел предотвратяване на бъдещи подобни бедствия.

 

Летищата на Бахамските острови затвориха заради приближаването на урагана Ирма, съобщи Bloomberg.

Правителството съобщи, че международното летище в Насау затваря в четвъртък и призова хората, планиращи да напуснат островите източно от Флорида да проверят полетите си.

Американският център за ураганите прогнозира, че Ирма ще остане четвърта или пета категория в следващите 1-2 дни по време на преминаването си северно от Доминиканската република и Хаити на 7 септември 2017 и Куба в петък срещу събота.

След това се очаква да се насочи на север към Флорида, където населението се подготвя за бурята като за запасява с гориво и провизии.

Президентът Тръмп призова хората да бъдат „внимателни и в безопасност” по време на урагана Ирма.

В туитър Тръмп написа, че Ирма „се разбушува, но имаме страхотни екипи от талантливи и смели хора, които вече са на място, готови да помагат”.

Чуйте анализа на Абдул Кадир Хюсеин, Arqaam Capital за връзката между времето в САЩ и пазарите на петрол.

Островите Сен Мартен и Сен Бартелеми, северно от Гваделупа бяха най-силно засегнати от Ирма, съобщава АФП. Двете електроцентрали спряха, летищата са неизползваеми.

По последни данни 8 са жертвите и 21 – ранените на Сен Мартен и още едва жертва на Барбуда.

90% от сградите на Антигуа и Барбуда са разрушени, съобщи премиерът Гастон Браун за ББС.

 

Последни новини
Още от Новини