Драги сложи начало на дълго отлаганите дебати за програмата за стимули

Месеци наред гуверньорът на ЕЦБ отлагаше дискусиите, разтревожен за слабата инфлация и евентуалната негативна реакция при какъвто и да е намек за прекратяване на стимулите

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Марио Драги най-накрая ще проведе разговорите, който толкова време се опитваше да избегне. В сряда (6 август)президентът на ЕЦБ е дал началото на дебат за бъдещия път на стимулиращата програма, след като на Управителния съвет на институцията са били представени няколко сценария за намаляване на обема на изкупуваните активи, споделят за Bloomberg запознати източници.

Сценариите са изготвени от техническите комисии на ЕЦБ и съдържат различни комбинации за обема и продължителността на покупките на активи, допълват неназованите източници.

Месеци наред Драги отлагаше дискусиите, разтревожен за слабата инфлация и евентуалната негативна реакция на пазарите при какъвто и да е намек за прекратяване на стимулите. Сега, когато нараства рискът решението да бъде взето твърде късно, предизвикателството е да се намери начин за намаляване на количествените улеснения, но гарантирайки, че ходовете ще бъдат постепенни и премерени.

С поставянето на темата на масата за преговори, Драги изпълнява поетото през юли обещание наесен да започнат дискусиите за бъдещето на стимулиращата програма. Все пак, официално решение по темата може би няма да видим преди заседанието през октомври, смятат повечето анализатори.

Те навлизат във фазата на вземане на решения“, коментира Бйорн Еберхарт – ръководител на отдела за макро анализи на Credit Suisse в Цюрих. „Има много аспекти, които трябва да проследим, има го и проблемът с недостига на облигации, което ще стане основен въпрос в средата на следващата година“, допълва експертът.

ЕЦБ ще обяви решението си за лихвените проценти и обема на изкупуваните облигации в 14:45 ч. българско време във Франкфурт. 45 минути по-късно започва и пресконференцията на президента на институцията Марио Драги. Икономистите не очакват промяна в параметрите на паричната политика, така че фокусът ще падне именно върху речта на Драги, от която ще се търсят сигнали за бъдещата монетарна политика. В изявлението си президентът на ЕЦБ ще представи и обновените прогнози за икономиката.

Те вероятно ще бъдат с положителен оттенък, предвид скорошното икономическо възстановяване. Еврозоната се е насочила към най-бързата си експанзия от десетилетие, безработицата пада по-бързо от очакваното, а икономическото доверие е близо до предкризисните си нива.

Инфлацията обаче изпитва трудности в ускоряването си. На ниво от 1,5% през август тя все още е далеч от таргета на централната банка от малко под 2%. Освен това нито ценовият натиск, нито заплатите показват признаци на повишение.

Една конкретна област на притеснение идва от курса на еврото. Покачването на единната валута от почти 6% тази година, вземайки предвид търговските сделки, и скокът от 13% само срещу долара потискат инфлацията и заплашват да натежат на износа. Икономистите, анкетирани от Bloomberg, остават уверени в потенциала за растеж, но половината от тях прогнозират понижаване на очакванията на ЕЦБ за инфлацията през следващата година.

До момента Драги се придържа към мантрата си, че ЕЦБ трябва да е търпелива и настоятелна в политиката си. В двете си публични изяви през лятото той почти не засегна бъдещата парична политика. Въпреки това, еврото все пак скочи над 1,20 долара, когато Драги изнасяше речта си на симпозиума на ФЕД в Джаксън Хол. Инвеститорите интерпретираха въздържането му от коментари по темата за еврото като мълчаливо одобрение на ръста.

Според много икономисти централната банка няма голям избор освен да забави покупките следващата година, просто защото скоро ще всършат облигациите, които има право да придобива. Очаква се държаните от ЕЦБ активи да достигнат близо 2,3 трилиона евро до края на годината, което е почти една четвърт от годишното производство на еврозоната.

Въпросът е дали оскъдността на облигации на някои пазари ще се превърне в явен недостиг и как най-добре да се справят с този проблем“, казва Марчел Александрович – икономист в Jefferies, Лондон. „Вече бяха направени някои малки корекции в програмата без пазарите да им обърнат особено внимание, така че това може да даде на ЕЦБ увереност, че вероятно това е пътят, който трябва да поемат през 2018 г.“, допълва Александрович.  

Последни новини
Още от Новини