България и Гърция подписаха важен инфраструктурен меморандум

Жп коридор ще свързва ключовите пристанища на българска и гръцка територия Русе, Варна и Бургас със Солун, Кавала и Александруполис

Снимка: Пресцентър МС Снимка: Пресцентър МС

България и Гърция ще изградят железопътен коридор, свързващ ключовите пристанища на българска и гръцка територия Русе, Варна и Бургас със Солун, Кавала и Александруполис.

Меморандум за разбирателство във връзка с изграждането на жп линията беше подписан днес в Кавала, Гърция, от българският и гръцкият министър на транспорта и премиерите Бойко Борисов и Алексис Ципрас, съобщават от пресотдела на Министерския съвет.

Жп линията се предвижда да се управлява от съвместно дружество.

С подписването на меморандума за разбирателство между България и Гърция ние продължаваме съединяването на транспортните и енергийни хъбове, на възможностите за развитие на туризма, бизнеса, движението на хора и капитали в нашия регион, коментира Борисов на събитието.

Той изрази увереност, че проектът ще бъде защитен пред Европейската комисия (ЕК), откъдето явно ще се търси и финансиране.

Той изтъкна, че през октомври ще бъде поискана среща с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, на която да бъдат представени идеите за развитие на региона и да се търси подкрепа за коридора.

Според гръцкия министър-председател подписването на днешния меморандум за разбирателство е от значение не само за двете страни, но и за региона. „Постигаме резултати по кардинални въпроси и можем да бъдем пример за подражание“, заяви той.

„Договорът е силен лост за движението в региона като цяло. Това е голяма стъпка, така че балканските страни да са европейско пространство на сигурност и стабилитет“, изтъкна Ципрас.

Гръцкият премиер отбеляза, че се откриват нови хоризонти и на енергийната карта на Европа, като добави, че предстои да се разискват тези теми на ниво министри. Ципрас потвърди и желанието за тясно сътрудничество в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС, на което Гърция, по думите му, гледа като на Балканско председателство.


 

Последни новини
Още от Новини