Сеул отговаря остро на ядрените опити на КНДР

Югът ще предприеме действия за засилване на натиска и санкциите срещу режима в Пхенян

Ким Чен Ун наблюдава военно учение, проведено на 17 април. Снимка: KCNA Ким Чен Ун наблюдава военно учение, проведено на 17 април. Снимка: KCNA

Южна Корея ще предприеме остри мерки в отговор на новите ядрени изпитания, проведени от режима в Пхенян, но в същото време ще продължи да търси решение на кризата със Севера. Това заяви пред ТАСС президентът на страната Мун Дже-ин.

„Скорошните ядрени изпитания на Северна Корея са много по-сериозни, отколкото предишните такива. От една страна, Сеул ще реагира по най-решителен начин, в това число с усилване на санкциите и натиска, както и с рязко повишение на бойната готовност“, коментира южнокорейският държавен глава.

„От друга страна, Република Корея ще положи усилия за търсенето на път за фундаментално и всеобхватно решение на севернокорейския ядрен проблем“, посочи още той.

По думите на Мун Дже-ин от изключителна важност е най-накрая да бъде „разкъсан порочният кръг“, в който след всяка провокация от страна на Пхенян следва осъждане от международната общност и засилване на натиска срещу страната.

Припомняме, че в неделя (3 септември) КНДР съобщи за успешно изпитания на водородна бомба, която може да бъде използвана като бойна глава на интерконтинентална балистична ракета. Респективно действията на Пхенян предизвикаха остра реакция от страна на Съединените щати и съюзниците им, но също така и от фактически най-близката държава на изолираната Северна Корея – Китай.  

Последни новини
Още от Новини