Кои са качествата, които трябва да притежава един предприемач

В повечето райони на света харизмата се разглежда като желана черта

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Има повече предприемачи в страни, в които безпощадните бизнес качества са издигнати на пиедестал, въпреки че от значение са и полът, нивото на образование и брутният вътрешен продукт на глава от населението. Това сочи изследване на Aston Business School във Великобритания и Канзаския щатски университет в САЩ, предава Bloomberg.

Около един на всеки осем души в САЩ са създали собствен бизнес. А в места като Белиз, Буркина Фасо и Перу - един на всеки четвърти. Това показват данни, събрани от консорциума Глобален предприемачески мониторинг (GEM).

В повечето райони на света харизмата се разглежда като желана черта.

Помислете за шефове като Ричард Брансън, който сключва дръзки сделки за своята компания "Върджин" - включително планове за космически пътувания.

Но характеристиките, които са жизненоважни за самосъхранението, са по-ценени в страните с повече предприемачи, показват проучвания.

"Трябва да сте в състояние да извлечете сътрудничество от другите, но в същото време да не давате твърде много от себе си. Трябва да сте предпазливи, състезателни и упорити", отбелязва Уте Стефан, професор в Aston Business School.

Хората в азиатските, близкоизточните и латиноамериканските страни казват, че по-скоро оценяват качествата за самозащита в лидерите, характеризиращи поведение за запазване на репутацията, както и харизма, демонстрираща почтеност и вдъхновение за служителите.

Чили, където около една трета от възрастните в страната са предприемачи, има подобен БВП на глава от населението като Хърватска (22 400 щ.д.), но и двойно повече предприемачи.

Там хората предпочитат силни водачи, докато хърватите са по-склонни да харесват "добри" шефове.

Чили също така има подобен темп на растеж на БВП като САЩ, въпреки че делът на предприемачите в Чили е с около 10 процентни пункта по-висок от САЩ, където хората по-малко симпатизират на силни лидери.

Сарат Педейрала, на 36 г., е роден в Индия, но в края на 90-те се е преместил във Великобритания, където има подобен процент предприемачи.

Вече като главен изпълнителен директор на Hedgehog Lab, той е работил в офиси в САЩ, Великобритания и Индия.

"На запад сме много по-дипломатични", споделя той и добавя:

"В Индия конкуренцията е убийствена. Виждам много повече сътрудничество в Обединеното кралство, отколкото в други култури".

 

Последни новини
Още от Новини