България в дъното на световна класация по щедрост

Страната ни се нарежда на 127-мо място от 139 държави

Снимка: Velko Angelov/ Bloomberg News Снимка: Velko Angelov/ Bloomberg News

България е на дъното на индекса на Charity Aid Foundation (CAF) за щедрост за 2017, като страната ни е сред последните класирани страни по дарителство, доброволчество и оказване на помощ за чужденци, сочат данните, цитирани от Investor.bg.

В общото класиране България заема 127-мо място с резултат от 19% от общо 139 държави.

По критерия помощ, оказана на чужденци, сме на 124-то място с 34%, по даряване на пари – на 107-мо място със 17%, като тук се отчита леко подобрение, а по доброволчество сме на предпоследно място в света – 138-мо с 5% оценка.

По-нисък резултат по критерия доброволчество е отчетен само в Армения – 4%. Латвия също отчита резултат от 5%.

Лидер в общата класация за щедрост в света е Мианмар с резултат 65%. Страната оглавява класацията за четвърта поредна година, като оценката й се обяснява с малките, но редовни дарения за манастирите, което е част от културата на страната. На второ място е Индонезия с обща оценка от 60%, а трета е Кения също с 60%.

Топ 10 се допълва от Нова Зеландия, САЩ, Австралия, Канада, Ирландия, Обединените арабски емирства и Холандия, т.е. лидер за Европа по щедрост е Ирландия.

На последно място е Йемен с резултат от 13% предвид и гражданската война, която се вихри в страната. В последната десетка са още Китай, Литва, Мароко, Грузия, Камбоджа, Мадагаскар, Сърбия, Латвия и Мавритания.

По критерия оказване на помощ на чужденец лидер е Сиера Леоне с резултат от 81%, следвана от Ирак със 78%, Либия със 77%, Кения със 76% и Либерия със 75%.

Топ 10 по този показател се допълва от Кувейт, САЩ, Уганда, ЮАР, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

За Европа лидер по този показател е Ирландия, но страната е извън топ 20.

На последно място по този показател е Камбоджа, като преди нея са Хърватия, Сърбия, Чехия и Япония.

По дарителство лидер отново е Мианмар с резултат от 91%, следват Индонезия, Малта, Исландия и Тайланд. Топ 10 се допълва от Нова Зеландия, Холандия, Великобритания, Австралия и Канада.

В дъното на класацията по този показател е Мароко, а преди него са Йемен, Грузия, Мавритания и Ботсвана.

По доброволчество на първо място излиза Индонезия с резултат от 55%, следвана от Кения, Мианмар, Либерия и Таджикистан. Топ 10 се допълва от Нова Зеландия, САЩ, Сиера Леоне, Мавриций и Австралия.

В дъното на класацията е Армения, като непосредствено преди нея са България, Латвия, Косово и Йемен.

Като цяло индексът на CAF отчита спад на щедростта в сравнение с предишния доклад. Делът на даряващите пари например е спаднал до най-ниското ниво от три години насам, посочва се в документа.

Спадът на щедростта е най-видим в западните страни. Африка е единственият регион, в който се отчита подобрение, докато оценките за Европа, Азия и Тихоокеанския регион са по-ниски от средното за петгодишен период.

Последни новини
Още от Новини