Съветът на ЕС иска по-голям бюджет за 2018

Предложенията са бюджетът да достига 158,9 млрд. евро поети задължения и 144,4 млрд. евро плащания

Знамето на ЕС пред сградата на ЕК в Брюксел. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Знамето на ЕС пред сградата на ЕК в Брюксел. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Бюджетът на ЕС трябва да дава достатъчно финансова свобода, за да се отговори на непредвидените нужди на общността, да насърчава основно икономическия растеж и работните места и да гарантира сигурността и справянето с мигрантската криза, посочва в своя позиция Съветът на ЕС, цитиран от ресорната пресслужба, предаде Investor.bg

Съветът иска повече от 122,5 млрд. евро – почти 85% от общите плащания, да бъдат използвани за стимулиране на растежа и създаване на работни места. Други важни приоритети са осигуряването на сигурността на европейските граждани и справянето с миграционната криза.

Като цяло Съветът на ЕС предлага бюджетът да достига 158,9 млрд. евро поети задължения и 144,4 млрд. евро плащания. Това представлява увеличение от съответно 0,6% и 7,4% в сравнение с бюджета за 2017.

Значителното увеличение на плащанията отразява факта, че програмите за периода 2014-2020 ще бъдат в напреднал стадий на изпълнение, посочва се в съобщението.

Съветът одобрява и две предложения, които се основават на бюджета за 2017 - оказване на помощ на млади безработни лица и на италианските региони, пострадали от поредица земетресения през 2016 и 2017.

"Съветът разглежда бюджетната си позиция за следващата година като предоставяне на адекватни средства в подкрепа на изпълнението на политическите приоритети на Съюза, както и значително укрепване на фискалната позиция на ЕС чрез увеличаване на гъвкавите буфери“, коментира Март Кивине, зам.-министър на финансите на Естония и главен преговарящ за бюджета за 2018.

Преговорите с Европейския парламент (ЕС) за бюджета на ЕС за догодина ще се състоят през октомври.

Последни новини
Още от Новини