Рязък спад на новото жилищно строителство в Лондон

Строят се повече жилищни сгради в близки до столица градове

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Отчита се рязък спад на жилищното строителство в Лондон, а за пръв път от пет години се строят повече жилищни сгради в близки до британската столица градове. Това съобщава онлайн изданието propertywire.com , цитирано от Investor.bg.

Тенденцията изглежда дългосрочна и въпреки усилията на кмета Садик Хан да строи повече достъпни жилища в града.

Данните показват, че през годината до края на март в Лондон са започнати 16 800 нови жилища, докато за същия период година по-рано започнатите жилища са били 23 хил.

За сравнение, в съседните райони на британската столица са започнати 24 300 нови жилища при 21 500 година по-рано.

За същия период в Англия като цяло е започнало строителството на 163 хил. нови жилища спрямо 143 хил. за периода година по-рано, сочат още данните.

Анализът показва, че не само новозапочнатите жилища в Лондон са по-малко, но и приносът на града за общия брой на новите жилища в страната се понижава от около 17% до едва 10% през последните години.

Институтът за жилищно настаняване и финанси призовава правителството да приеме двустепенна стратегия за строителството на Великобритания през 2018 и за удовлетворяване амбициите на правителството да построи 1,5 млн. жилища до 2022.

Институтът иска да бъдат предприети специални мерки в Лондон, за да се избегне по-нататъшно изоставане на сектора. Той също така иска по-големи правомощия, ресурси и по-голяма подкрепа от централното правителство, за да помогне на Югоизточния район на Англия и други райони да продължат да осигуряват необходимите жилища в страната.

"Последните цифри показват, че няма място за самодоволство, тъй като не е сигурно, че този силен растеж на жилищата в регионите е валиден за цялата страна. За да се придържат към необходимите обеми на ново строителство, градовете и регионите се нуждаят от повече пари за жилища и инфраструктура и повече правомощия на местните власти“, посочва се в доклад на Института.

Последни новини
Още от Новини