ЕС подготвя общ механизъм за координация при кибер атаки

До две-три седмици ще бъде представен законодателния пакет, обяви еврокомисарят Мария Габриел

Мария Габриел, ЕНП, снимка: Bloomberg TV Bulgaria Мария Габриел, ЕНП, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В Европейския съюз (ЕС) ще бъде създаден общ европейски механизъм за координация при кибер атаки. Това съобщи днес във Варна еврокомисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел, предаде Investor.bg. 

Тя обясни, че защитата на основни човешки прави и свободата на изразяване не подлежат на съмнение. Това, което може да се предложи, е общ европейски механизъм за координация в случай на атака, предава БТА.

Габриел каза, че само след две-три седмици ще бъде представен законодателен пакет, с който ще бъде създаден общ европейски механизъм за координация при кибер атаки. Централното звено за координация ще е в Брюксел. Европейските граждани трябва да знаят, че съюзът разполага с такъв механизъм, каза още еврокомисарят и допълни, че ще се работи и предложи засилен мандат на европейската агенция по сигурност. 

Габриел обясни, че "интернет носи много възможности, но той ни прави и много уязвими". Имаме невероятно увеличение на кибер атаките, каза Габриел и уточни, че то е над 300% през 2016 спрямо предходната година. По думите й има над 200 хил. кибер атаки всеки ден. 

Според нея е много важно да бъде създадена система за сертифициране на продуктите. Еврокомисарят обясни, че потребителите трябва да знаят, че купувайки един продукт, той има сертифициращо удостоверение на ниво ЕС, че има своите изисквания за сигурност. Тя допълни, че след няколко години ще има над 20 млрд. свързани с интернет продукта - от смартфоните до лаптопите.

В ЕК създадохме интернет форум за борба със съдържание, което съдържа теророзъм, коментира още Габриел и допълни, че структурата е в пряка координация с Европол. Тя уточни, че има над 30 хил. свалени съдържания, свързани с терористични нагласи или цели. По думите й успеваемостта на сваляне на такова съдържание е 92%. 

От друга страна имаме първия законодателен документ - това е Директивата за цифровата сигурност на мрежите, каза еврокомисарят. Тя уточни, че е много важно държавите членки да я приложат навреме, като заложеният срок е май 2018.

С тази тази Директива всяка една страна трябва да създаде звено за координация, свързано с борбата с кибер атаките.

Еврокомисарят обърна внимание и на още две инициативи, едната от които е край на географското блокиране онлайн. По думите й в момента 52% от покупко-продажбите в интернет не могат да се осъществят поради географско блокиране. Друга важна инициатива е безжичен и безплатен интернет в продължение на три години за общините. Този проект ще бъде лансиран в началото на следващата година. Бюджетът е 120 млн. евро и ще стигне за между 6 хил. и 8 хил. общини.

Много е важно България да е сред активните, защото принципът, по който ще се разпределят парите, е "първи дошъл-първи обслужен", обясни Мария Габриел. Тя допълни, че няма ограничения за кандидатстващите общини и уточни, че формулярът за кандидатстване ще бъде максимално опростен.  

Последни новини
Още от Новини