БРИКС трябва да засили сътрудничеството си с други държави

Това коментира китайският президент Си Дзинпин при откриването на Деловия форум на БРИКС

Снимка: Jason Alden/Bloomberg Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР) трябва да засилят сътрудничеството си с държави извън обединението, за да могат успешно да отговорят на предизвикателствата, свързани с растежа на икономиките си. Това коментира китайският президент Си Дзинпин при откриването на Деловия форум на БРИКС в град Сямън, Китай. Той предхожда срещата на върха на петорката, предава ТАСС.

"Сега мнозина, виждайки колебанията в растежа на нововъзникващите пазарни икономики, си правят извода, че БРИКС отслабва", казва Си Дзинпин. "С оглед на тежката и сложна външна обстановка страните от БРИКС неизбежно ще се сблъскат с трудности, но същевременно никога не трябва да губят увереност в бъдещето, затова и не се променя техният потенциал и тенденция към развитие", допълва той, цитиран от БТА.

Сред начините за преодоляване на икономическите трудности китайският президент посочва разширяване на сътрудничеството със страни, които не влизат в обединението. "Трябва да се разширят сферите на сътрудничество на БРИКС, да се насърчи моделът на сътрудничество "БРИКС плюс", както и да се създаде отворена и многополюсна мрежа от партньори", казва той.

Си Дзинпин посочва, че една от целите на предстоящата среща на върха на БРИКС е и решаването на конкретни задачи. "Поканихме лидерите на петте страни, които не влизат в БРИКС - Тайланд, Мексико, Египет, Гвинея и Таджикистан, за да обсъдим международното сътрудничество и сътрудничеството Юг-Юг, както и постигането на целите на ООН за устойчиво развитие 2030", уточнява китайският президент.

Днес в Сямън пристига и руският президент Владимир Путин и според програмата на форума той ще се срещне с до края на деня със Си Дзинпин, предаде Investor.bg. 

Освен участието в общите заседания, които ще бъдат на 4 и 5 септември, Путин има предвидени двустранни срещи с индийския премиер Нарендра Моди, с президента на ЮАР Джейкъб Зума, президента на Египет Абдел Фатах ас Сиси, с премиера на Тайланд Прают Чан-оча и с президента на Мексико Енрике Пеня Нието.   

Последни новини
Още от Новини