Петиция, искаща Сорос да бъде обявен за терорист, събра над 100 хил. подписа в САЩ

Освен да бъде обявен за терорист, авторите на документа настояват за конфискация на цялото имущество на милиардера

Снимка: Jason Alden/Bloomberg Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Петиция, появила се в публичната секция на сайта на Белия дом с искането милиардерът Джордж Сорос да бъде обявен за терорист, а всичките му активи да бъдат конфискувани от държавата, събра над 100 хил. подписа, съобщават световните агенции.

По закон именно 100 хил. подписа са нужни, за да бъде една петиция разгледана от президентската администрация.

„Отчитайки, че Джордж Сорос умишлено и на регулярна база се е опитвал да дестабилизира или да извършва други актове против Съединените щати и техните граждани, създал е и е финансирал десетки (може би стотици) организации, чиято единствена цел е да прилагат терористични такткики в стил „Алински“, за да спомогнат на колапса на институциите и конституционното правителство на САЩ (…) федералното правителство на САЩ и Департамента по правосъдие трябва незабавно да обявят Джордж Сорос и всички членове на неговата организация за вътрешни терористи (domestic terrorists – бел.ред.) и да иззземат цялото му лично имущество и активи в рамките на Закона за конфискация на гражданско имущество“, пише в петицията.

В четвъртък документа на страницата на Белия дом имаше 40 хил, подписа, което значи, че е набрал необходимите още 60 хил. само за един ден. Все още няма официален коментар от президента Доналд Тръмп или членове на администрацията му.

Компанията на Сорос Soros Fund Management LLC разполага с близо 250 трейдъри и оперира с капитал от $30 млрд. От години милиардерът се въплъщава в ролята на радетел и спонсор на либерални каузи по целия свят.

Името му обаче е намесено в множество конспиративни теории и скандали. To също така фигурираше в скандалните имейли на началника на предизборната кампания на Хилъри Клинтън – Джон Подеста, станали обект на похищение от хакери. В тях името на Сорос се споменава над 60 пъти.

Милиардерът, натрупал състоянието си през годините чрез изключително успешни борсови спекулации, обаче не сполучи в инвестициите си, предшестващи избора на Тръмп. Залагайки на негова загуба и респективно на победа на съперника му от Демократическата партия Хилъри Клинтън, Сорос е изгубил близо $1 млрд., сочат данни на Wall Street Journal.

Последни новини
Още от Новини