БДЖ ще купува нови влакове

Новият подвижен състав щял да спестява по 35 млн. лева на година на държавното дружество, изчисли зам.-министърът на транспорта

Снимка: Bulgaria ON AIR Снимка: Bulgaria ON AIR

Ръководството на Българските държавни железници подготвя обществена поръчка за закупуването на нови влакове за пътнически превози.

Това се разбра от изказване на зам.-министъра на транспорта Велик Занчев. Занчев участва днес (1 септември) в специална пресконференция по въпросите, свързани с държавното железопътно дружество, на която взе участие и изпълнителният директор на БДЖ Владимир Владимиров.

„През 2023 г. ще имаме завършено трасе по цялото направление от сръбската граница през София, Пловдив към Бургас и към Свиленград/турска граница. За това подготвяме обществена поръчка за нов подвижен състав, за да може той да е адекватен на инфраструктурата, която ще позволява по-висока скорост“, каза още зам.-шефът на транспортното ведомство, цитиран от пресцентъра на държавната железница.

От думите на Занчев също така се разбра, че задълженията на дружеството към финансови институции ще бъдат окончателно изчистени до края на 2018.

По-конкретно в обществената поръчка става дума за закупуването на 41 нови пътнически влакове, посочи от своя страна шефа на БДЖ. За цялостната модернизация на подвижния състав били нужни пък 85 нови машини.

За първия етап са необходими 380 млн. лв., като железниците имат уговорка с финансовото ведомство да получават в следващите 10 години за целта капиталов трансфер от по 35 млн. лв. годишно.

Последни новини
Още от Новини