Синдикатите не харесаха реформите на Макрон

CGT призова за национален протест на 12 септември

Авточасти в завода GM&S в Ла Сутерен, Крьоз, Франция. 24 юли 2017. Photographer: Marlene Awaad/Bloomberg Авточасти в завода GM&S в Ла Сутерен, Крьоз, Франция. 24 юли 2017. Photographer: Marlene Awaad/Bloomberg

Най-големият синдикат във Франция CFDT няма да подкрепи протестите, насрочени за 12 септември 2017 срещу предложените от президента Макрон промени на трудовия пазар, съобщи ББС.

Пакетът от около 60 мерки бе представен на синдикати и работодатели от премиера Едуар Филип на 31 август 2017 в Париж.

Силното евро налага промените, каза министърът на финансите на Франция Брюно Льомер на въпрос на Bloomberg.

След 2м. консултации социалните партньори бяха събрани в двореца Матиньон на 31 август, за да се запознаят с проекта за реформи от 200 страници, предвидени от министъра на труда и премиера на Франция.

„Петте наредби трябва да позволят да се наваксат изгубените години”, каза премиерът Филип, цитиран от Фигаро.

„Правото на труд е в сърцето на френския социален модел и ще остане там”.

 

CGT призова за национален протест на 12 септември

Синдикатът CGT каза, че реформите слагат край на колективното договаряне.

„Всичките ни опасения се потвърдиха”, каза ген.-секретар на CGT Филип Мартинез.

Той призова за национален протест на 12 септември.

Правителството в Париж обеща да публикува онлайн предложения текст с реформи, а Liberation пусна част от него в сайта си.

Промените

Според френския вестник отсега нататък дори при липсата на синдикати, работодателите с по-малко от 50 работници ще могат да преговарят директно с тях по всички въпроси. Сега работодателят преговаря с представител на работниците, посочен от синдикатите.

Във фирмите с под 20 работници без избран представител, работодателят може да преговаря директно с тях за провеждането на референдум по работното време, заплатите или организацията на работа /днес е възможно само за някои теми като неделен труд/.

Обезщетенията при уволнение се ограничават с таван. При 2г. стаж в една и съща фирма, таванът е 3 месечни заплати, като се увеличава с по една месечна заплата за всяка година стаж до 10г. След това увеличението е с половин месечна до изплащане на 20 месечни заплати при 30г. стаж в едно и също предприятие.

 

Президентът на Франция Еманюел Макрон иска не само да насърчи ръста и заетостта чрез пазарни принципи, но и да възстанови доверието на инвеститорите във Франция.

„Макрон трябва да прокара трудовата реформа, защото тя разчиства пътя за всичко останало”, каза Антонио Барозо, анализатор в Teneo Intelligence в Лондон, цитиран от Bloomberg.

„Кодексът на труда ще зададе тона за целия мандат на Макрон”, каза Пиер Гатаз, директор на влиятелната асоциация на работодателите Медеф.

Последни новини
Още от Новини