Мария Габриел ще бори фалшивите новини с нова експертна група

Според българския еврокомисар е нужен общоевропейски подход за решаването на проблема

Снимка: Pixabay.com Снимка: Pixabay.com

Еврокомисарят по цифровите технологии Мария Габриел създава експертна група за борба с фалшивите новини. Това е и една от първите мерки, които Габриел предприема в работата си, съобщава онлайн изданието EurActiv.com, цитирано от Investor.bg.

През следващите два или три месеца Габриел ще подготви и обществено допитване за фалшивите новини - подробна покана за обратна връзка по специализирани теми, които често могат да се използват за нови законодателни предложения на Европейския съюз.

Тя обаче коментира, че още не е решила дали е необходим закон на ниво ЕС за справянето с фалшивите новини. "Рано е да се говори за законодателство", каза Габриел пред репортери.

Тя обаче възнамерява ясно да каже, че онлайн платформите „имат задължението да се грижат“, което означава, че интернет компании като Facebook или Twitter ще трябва да предприемат действия, за да наблюдават какво публикуват потребителите им.

"За мен е много важно да идентифицираме най-добрите практики, да определим много ясно механизъм за координация и да разберем какво можем да направим като ЕС, каква е добавената ни стойност в борбата срещу фалшивите новини“, коментира тя.

Очаква се Европейската комисия (ЕК) да определи общите изисквания за това кога трябва да се премахва незаконно съдържание. Група евродепутати поиска от Комисията тази пролет да се увери, че мерките са част от ново обвързващо законодателство, което ще създаде общи правила в целия блок като начин да се избегнат разликите между държавите в ЕС.

Технологичните компании обаче имат някои опасения и предупреждават, че не трябва да променят съществуващия закон на ЕС, който гарантира, че те не носят правна отговорност за това, което техните потребители публикуват.

Някои държави членки упражняват натиск върху Комисията да обяви нови мерки за борба с фалшивите новини и незаконното съдържание в онлайн платформите. Германия например по-рано тази година въведе глоби за социалните мрежи, ако не премахват незаконно съдържание и реч на омразата, а други страни имат желание да последват този пример.

Мария Габриел смята, че има нужда от общоевропейски подход в сферата. „Ако не го направим, примерите за злоупотреби ще се увеличават. Важно е да се гарантира този вид съгласуваност на равнище ЕС", коментира тя.

Последни новини
Още от Новини