Германия се обяви за изтеглянето на американското ядрено оръжие от страната

За подобна стъпка се обяви германският външен министър Зигмар Габриел днес, а по-рано за това призова лидерът на немските социалдемократи Мартин Шулц

Германският външен министър Зигмар Габриел на среща с американския държавен секретар Рекс Тилърсън във Вашингтон. (17.05.2017) Снимка: US Departament of State Германският външен министър Зигмар Габриел на среща с американския държавен секретар Рекс Тилърсън във Вашингтон. (17.05.2017) Снимка: US Departament of State

Ядреното въоръжение на Съединените щати, разположено в Германия, трябва да се изтегли от страната. Това заяви по време на визитата си в Ню Йорк външният министър на Федералната република Зигмар Габриел, предава агенция DPA.

По думите на германския първи дипломат подобен ход би станал основа за нов диалог по въпросите за разоръжаването. С призивите си за премахване на американския ядрен арсенал от територията на Германия Габриел фактически направи препратка към думите на лидера на Социалдемократическата партия на страната Мартин Шулц, който се застъпи за аналогични действия от страна на Вашингтон.

„Убеден съм, че е необходимо отново да говорим за контрол върху въоръжаването и разоръжаването. Затова считам за правилни изявленията на Мартин Шулц за това, че в крайна сметка трябва да става дума за изтеглянето на ядреното оръжие от страната ни“, бяха точните думи на главата на германското външно министерство.

Според неофициални данни на авиобаза в близост до селище на име Бюхел в провинция Рейнланд-Пфалц са дислоцирани до 20 американски ядрени бойни глави от времето на студената война, посочва DPA.

Първата стъпка в процеса на изтегляне на американското ядрено въоръжение от Федералната република бе направена през 2010, когато Бундестага гласува правомощия на правителството да води преговори по въпроса с Вашингтон. Тогавашният германски кабинет обаче отказа да предприема каквито и да било действия, несъгласувани с останалите страни от НАТО.


 

Последни новини
Още от Новини