Втора партида яйчен прах от Германия, замърсен с фипронил

Скандалът със заразените с фипронил яйца се отрази на продажбите в цяла Европа

Яйца на конвейр в Западна Фландрия. Белгия. 10 август 2017. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg Яйца на конвейр в Западна Фландрия. Белгия. 10 август 2017. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg

БАБХ откри втора партида яйчен жълтък на прах, доставен от Германия и заразен с пестидида фипронил, съобщи агенцията в мейл на 29 август 2017. Количествата са иззети.

Скандалът със заразените с фипронил яйца се отрази на продажбите в цяла Европа.

Милиони яйца бяха изтеглени от търговската мрежа на континента след като холандските и белгийските регулатори откриха наличието на високи нива от токсичното вещество, което е забранено за човешка консумация.

 

Какво е фипронил

Фипронилът е инсектицид, често използван във ветеринарни продукти против бълхи и кърлежи. Той е забранен обаче за използване върху животни, включвани в хранителната верига като пилета.

Според Световната здравна организация фипронилът е „умерено токсичен”, ако се приеме от хора в големи количества и може да предизвика бъбречни или чернодробни проблеми.

Формулата на фипронила. Източник: Световната организация по прехрана на ООН /FAO/.

Забранен

Европейската агенция по хранителна безопасност /EFSA/ получи от ЕК забраната на пестицида още през 2013.

Веществото фипронил е включено в Анекс 1 от Директива на ЕС 91/41/ЕЕС от 15 юли 1991 – документ, с който защитават пчелите от рисковете при третирането на царевицата.

 

Половин тон

„От  новата засегната партида в България са доставени общо 500 кг яйчен жълтък на прах. Почти цялото количество - 407 кг е налично и възбранено в склада-получател. То е насочено за унищожаване”, съобщава БАХБ.

Заразеният яйчен плах е бил използван за производство на 12 500 кг сладолед, който е изтеглен от пазара, съобщава агенцията.

Имена на фирми не се съобщават.

Проверки

БАХБ проверява фермите за добив на яйца, складовете за търговия с яйца и яйчни продукти, предприятията за производство и преработка на яйчни продукти в България.

Ще се изисква лабораторен анализ за „всяка постъпваща в България пратка яйца и яйчни продукти с произход ЕС, за която няма предоставени доказателства от лабораторно изпитване за отсъствие на замърсяване с фипронил”.

Продажби

Само във Франция и само между 7 и 13 август 2017 продажбите на яйца в супермаркетите се понижиха със 8,7%, след като два поредни месеца преди това се увеличаваха с 1,3% според проучване на IRI, цитирано от АФП.

Великобритания повиши нивото на очаквания за откриване на заразени със забраненото вещество яйца, които е възможно да са попаднали в някои продукти в големите супермаркети, съобщи Bloomberg на 10 август 2017. На 24 август агенцията за безопасност на храните обяви, че ще изтегля продукти, ако съдържанието на заразени яйца в него е над 15%.
Агенцията съобщава конкретните продукти с имената на производителите/дистрибуторите им.

Германия също обяви конкретните продукти, които са били заразени на сайта на агенцията си за безопасност на храните.

Система за предупреждение

Европейската система за бързо предупреждение RASSF съобщава на 28 август за наличие на фипронил в: Румъния, Германия, Италия.

Системата показва, че заразени продукти има и във Франция, Холандия, Полша, Унгария.

Кокошка във ферма в Западна Фландрия. Белгия. 10 август 2017. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg.

Последни новини
Още от Новини