Външните фактори са най-голямата заплаха пред ЯЦБ

Коментар на Седжиро Такешита, професор в Университета Шизуока

Надпис на Японската централна банка (ЯЦБ) пред седалището ѝ в Токио. Снимка: Akio Kon/Bloomberg Надпис на Японската централна банка (ЯЦБ) пред седалището ѝ в Токио. Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Във видеото: Професор Такешита коментира паричната политика на Японската централна банка (ЯЦБ) и най-големите заплахи пред нея.

"Защото макар той да би казал, че има още какво да се направи, джобът на ЯЦБ става все по-плитък, а пазарът започва да привиква с облекченията. От банката със сигурност са изчислили какво можe да бъде направено, така че няма да има изненади. Фактът, който има значение е, че Курода очевидно смята, че топката със сигурност е в полето на бизнеса и на хората."

"Едно от нещата, с които Курода със сигурност трябва да се справи е външната среда. Както споменахте по-рано има много мини, които биха застрашили неговите планове. В Япония наблюдаваме един повтарящ се сценарий, например, при капиталовите разходи. Този сценарий се повтаря основно по отношение на заводската автоматизация и справянето с липсата на работна ръка, което предстои. Има го и при индивидуалните разходи, които много леко се покачват, поради слабото увеличение на възнагражденията. Тези разходи би трябвало да се покачват по-агресивно. Но, за сега, поне виждаме знаци на съживяване."

 

Последни новини
Още от Новини