Русия може да забрани на обикновените хора да купуват криптовалута

Идеята е право на това да имат само лицензирани инвеститори на Московската борса

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Русия може да забрани на „обикновените хора“ да купуват криптовалута, като право на това е предвидено да имат само лицензирани инвеститори на Московската борса.

Това предлага финансовото министерство на страната, става ясно от изказване на зам.-главата на ведомството Алексей Моисеев пред телевизия „Россия 24.

Основният мотив на руското финансово министерство е, че подобен род активи били „доста рисковани“ за „обикновените хора".

Като цяло идеята е криптовалутата да се третира като финансов актив. „Предлагаме да я наричаме валута, но да я третираме като друго имущество, да я квалифицираме като финансов актив и да позволим единствено на лицензирани инвеститори да го купуват и продават на борсата“, каза Моисеев.

Към момента Министерството на финансите на РФ е в контакт по въпроса с Централната банка на страната и Московската борса.

Както уточнява зам.-шефът на руското финансово ведомство, по този начин също така ще бъде „обезпечена съдебната защита на участниците в транзакциите“. Друг проблем бил, че криптовалутата се ползвала за пране на пари.

Последни новини
Още от Новини