Повечето българи не са наясно с ТОЛ системата, но одобряват основния й принцип

Остават живи обаче страховете, че новата система ще оскъпи превозите

Снимка: Bulgaria ON AIR Снимка: Bulgaria ON AIR

Повечето българи – 61%, не са „съвсем наясно“ с ТОЛ системата, която предстои да бъде изградена, и която може да обхване около половината български пътища.

Това сочат данни от експресен сондаж на социологическата агенция „Галъп Интернешънъл“ сред 800 души от цялата страна, възложен от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

За новата система все пак са чували около три четвърти или 76% от българите. „Закономерно сред тях личат повече хора с високо образование.“, посочват от агенцията.

Тези, които са запознати с основния принцип на ТОЛ системата – по-високи такси за тежкотоварните автомобили, които вредят повече на пътната настилка от леките такива, го одобряват – 63%. 32% обаче намират това за несправедливо.

Като цяло може да се направи извод, че макар хората да не намират ТОЛ системата за особено ясна, те възлагат надежди на нея, но не липсват и опасения.

В допълнение 83% се съгласяват с твърдението, че превозните средства, които амортизират повече пътната настилка, трябва да плащат повече, а мнозинството от 73% са готови да подкрепят дори въвеждане на такси за тирове и извън магистралите. Всичко това означава, че тежкотоварният трафик се приема като сериозен проблем от страна на пълнолетните българи.

В същото време обаче е живо опасението, че евентуално поскъпване на преминаването на тежкотоварни МПС по магистралите и останалите пътища ще доведе до трудности в бизнеса и до оскъпяване на превозите. Мнозинство от 59% се съгласяват, че новата система ще затрудни бизнеса на превозвачите, а 73% се опасяват от поскъпване на превозите.

Данните показват обичайните опасения при въвеждането на нови мерки и политики. Най-устойчивото сред тях очаквано е опасението от корупция – затова и твърдението „Новата система ще ограничи корупцията“ не среща еднозначен обществен отговор и равни дялове от по 47% се съгласяват, или отхвърлят.

„Запитаните са далече от експертиза по поставените въпроси, но мнозинство от 60% възприема идеята, че парите от новата система за таксуване по пътищата трябва да се дават приоритетно за довършване на магистралите. Това се дължи и на акцента върху магистралите, който се поставя в управленската философия в последните няколко мандата“, уточняват от „Галъп Интернешънъл“

Последни новини
Още от Новини