Държавата ще национализира Дунарит

Жалба бави смяната на ръководството на дружеството, икономическото ведомство призова за отнемане на лицензите

Снимка: Pixabay.com Снимка: Pixabay.com

Министерството на икономиката ще започне „активна дейност“ за придобиване на „Дунарит“. Това заяви днес (28 август) на пресконференция в сградата на икономическото ведомство неговият глава мин. Емил Караниколов.

„Към момента на управителния орган на „Дунарит“ им е повдигнато обвинение, което е дало основание за задействане на процедура за отнемане на лицензиите на производство, което би довело тежкото състояние на дружеството и на целия военен сектор“, цитира думите на Караниколов „Фокус“.

Молба за обжалване обаче бави смяната на членовете на управата на дружеството, въпреки че те вече са подали молба за освобождаване, се разбра още от изказването на министъра.

По думите на Караниколо при това положение МВР трябва да предприеме действие за отнемане на лицензиите на предприятието. „Това е недопустимо и министерството няма да го допусне. Министерството на икономиката започва активна дейност за придобиване на дружеството „Дунарит“. Работим за купуване на всички кредити, за да не се стигне до процедура на несъстоятелност или продажба. Основната ни цел е запазване на дружеството и на работниците, което гарантирам пред вас, че ще се случи“, заяви той.

Преди три седмици стотици работници от военния завод „Дунарит“ в Русе излязоха на мирен протест и блокираха за кратко движението през граничния пункт „Дунав мост“ заради започнала процедура за отнемане на лицензиите на предприятието. Причината за това беше разследване на Специализираната прокуратура срещу изпълнителния директор Кръстьо Кръстев, който в последствие подаде оставка.

Тогава министър Караниколов се срещна с протестиращите и ги увери, че „Дунарит” ще продължи да работи и лицензиите му няма да бъдат отнети.

Министърът на икономиката беше категоричен, че няма да допусне дружеството да бъде докарано до фалит. Той посочи, че „Дунарит“ е изключително важно предприятие за военно-промишления комплекс и за икономиката, затова от министерството следят внимателно случващото се в него.

Последни новини
Още от Новини