Блокът на Меркел води с 15% пред социалдемократите месец преди изборите

Въпреки солидната разлика рейтингът на блока на германския канцлер все пак спада с 1% в сравнение с миналата седмица

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Блокът Християндемократически съюз/Хрисиянсоциален съюз (ХДС/ХСС) на германския канцлер Ангела Меркел разполага със значителна преднина от 15% пред основния си конкурент – Социалдемократическата партия на Мартин Шулц.

Това сочат данни от публикувано в неделя (27 август) изследване на германската социологическа агенция Emnid, цитирано от ТАСС.

Въпреки солидното предимство на блока на канцлера, следва да се спомене, че рейтингът му все пак намалява с 1% в сравнение с миналата седмица.

За ХДС/ХСС са готови да дадат гласа си 38% от респондентите, а за социалдемократите възнамеряват да гласуват 23%, което пък е с 1 процентен пункт по-малко от седмица по-рано. Третото място си делят Левицата (Die Linke) и Свободната демократическа партия с по 9%.

От своя страна националистите от Алтернатива за Германия пък „дишат във врата“ на гореспоменатите две партии, събирайки 8% народно одобрение. След тях се нареждат „зелените“ със 7%.

Изборите в Германия, които ще бъдат явен тест за одобрението към политиките на сегашния канцлер, ще се състоят на 24 септември.

Последни новини
Още от Новини