Американските санкции виновни на Венецуела

Спънките за износ на венецуелския суров петрол към САЩ - причина за банкрут?

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Венецуелският президент Николас Мадуро заяви, че въведените от САЩ санкции имат за цел да тласнат Каракас към банкрут, предаде Associated Press.

В телевизионно обръщение от президентския дворец той каза също, че според първоначалния анализ новите ограничителни мерки ще попречат на износа на венецуелски суров петрол за САЩ.

Мадуро спомена председателя на венецуелския парламент Хулио Борхес, когото нарече "мозъка" зад финансовата и икономическа "блокада" и призова върховният съд и новоизбраното Конституционно събрание да предприемат действия срещу хората, които според венецуелския президент са лобирали за санкциите.

"Трябва да си голям изменник на страната си, за да искаш да се въвеждат санкции срещу Венецуела", каза Мадуро.

"Те извършват грабеж, измама", заяви той. По думите му Венецуела ще се обърне към американските си партньори, за да направи така, че десетилетните бизнес отношения в САЩ да не бъдат загубени. Ако е необходимо, правителството ще потърси нови пазари за изнасяните за САЩ в момента близо 700 000 барела петрол на ден, каза той.

Конституционното събрание съобщи, че създава "комисия за установяване на истината", като целта ще е да бъдат установени отговорните за поощряването на САЩ да въведат санкциите, заяви в Тwitter председателят на събранието Делси Родригес.

Тя каза също, че "неродолюбивата десница" е лобирала за американска военна интервенция и икономически санкции и "ще отговаря пред народа".

Последни новини
Още от Новини