Съдът в Сеул даде 5-годишна ефективна присъда на лидера на Samsung

Лий Дзие Юн е признат за виновен за даване на подкупи, лъжесвидетелстване и злоупотреби

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Лий Дзие Юн, милиардерът и наследник на Samsung Group и заместник-председател на Samsung Electronics Co., беше осъден за даване на подкуп на пет години затвор. Това представлява сериозен удар за наследника на най-големия световен производител на смартфони и чипове памет, предава агенция Bloomberg, цитирана от Investor.bg.

Лий е признат за виновен за даване на подкупи, лъжесвидетелстване и злоупотреби, заяви тричленен състав на централния окръжен съд в Сеул в петък.

49-годишният мениджър бе задържан през февруари, като пледира неколкократно за невинност по време на процеса. Прокурорите настояваха за 12 години затвор.

Решението поставя под съмнение връщането на Лий в конгломерата, който дядо му основа преди 80 години и сега води битка за надмощие с Apple Inc.

Контролираната от фамилията на Лий Samsung е най-големият южнокорейски конгломерат, включващ над 60 звена - от животозастраховане до карго и търговия с дрехи. Империята е с пазарна капитализация от 395 млрд. долара.

Samsung Electronics отговаря за по-голямата част от тази капитализация със стойност от 272 млрд. долара. Компанията е най-големият позводител на смартфони и чипове за памет, а сред клиентите ѝ се нареждат Apple, Wal-Mart Stores и Microsoft, сочат данни на Bloomberg.

Последни новини
Още от Новини