Русия създава мрежа от зарядни станции за електромобили

Зарядните устройства ще се появят по бензиностанциите, обществените паркинги и търговските центрове

Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

В Русия ще бъде изградена широка мрежа от зарядни станции за зареждане на електромобили, като ресорните институции следва да разработят унифицирани правила за разполагане и експлоатация на новата инфраструктура до края на септември. Зарядните устройства ще се появят по бензиностанциите, обществените паркинги и търговските центрове, пише „Известия“.

„Министерството на енергетиката, Минстерството на промишлеността и търговията, Ростехнадзор (Федерална служба по екологичен, технологичен и атомен надзор – бел.ред.) съвместно със заинтересованите федерални органи на изпълнителната власт и частни организации ще представят до 27 септември 2017 в правителството на Руската федерация предложение за създаването на единни изисквания за разположение и експлоатация на зарядни колони“, се казва в правителствени документи, попаднали на разположение на изданието.

Въпросните зарядни станции ще бъдат изградени съгласно международните унифицирани стандарти.

От 2017 в Русия започна да действа механизъм за развитие на електрическия транспорт чрез държавна подкрепа, предвиждащ субсидии за производители на градски транспорт, задвижван от електричество като тролейбуси, трамваи и автобуси. Във времеви хоризонт до 2025 като основно направление са определени елетромобилите и автономните автомобили.  

Последни новини
Още от Новини