Макрон: Ще подкрепим приемането на Бъглария в ERM2 и Шенген

По време на съвместната си пресконференция с премиера Борисов френският лидер постави основен акцент и върху социалния дъмпинг

Франция ще подкрепи България за влизането й в „чакалнята“ на еврозоната ERM2.

Toва заяви френският президент Еманюел Макрон по време на съвместната си пресконференция с българския министър-председател

„По европейските теми, волята на България и на министър-председателя е страната да бъде пълноправен член на ЕС. Такава е и волята на Франция. Първата последица е, че до края на октомври ще постигнем споразумение относно реформата за командированите работници. Министър-председателят ми каза колко му е било трудно да намери работници за обществения транспорт в България. Постигаме волята да се ограничим във времето и за една и съща страна, за една и съща работа да се получава една и съща заплата. Когато имаме френски работодатели, които наемат българските работници и им заплащат по български цени във Франция - не, не съм съгласен“, каза френският лидер.

„Второто споразумение е свързано с превръщането на България в пълноправен партньор. Ще подкрепя волята на Бойко Борисов България да бъде приета в приемната на еврозоната“, допълни той.  

Акцент бе поставен и върху едно от базисните искания на страната ни във външнополитически план - влизане в Шенгенската зона. „От 2011 България спазва условията и може да влезе в Шенген. Тази зона ще бъде обект на реформа като България ще участва в преговорите за това. Договорихме се да ускорим работата за даване на право на пълноправно членство на България в новия Шенген“, заяви Макрон. 

Премиерът Борисов от изрази благодарност за подкрепата на Париж за усилията на България в Западните Балкани, изразени чрез подписването на договора за добросъседство с Македония и стремежа към евроинтеграция на страните в региона.

„Критериите за Шенген – ЕК казва, че са спазени, Европейският парламент също. Искрено се надяваме, че с този нов Шенген в следващите 2-3 месеца да го направим и в следващите 2-3 години България да заеме мястото си“, допълни Борисов.

По темата за социалния дъмпинг Борисов изрази мнение, че казусът трябва да бъде разрешен, но не едностранно, а при участие в дискусията на всички засегнати страни - както и западните като Франция, така и за източните такива като Полша и Словакия. 

„Пагубно е отношенията между държавите в ЕС да преминават във фаза на открита конфронтация. След двадесетина дни премиерът на Полша ще бъде в България и ще има е възможност да говорим по много теми. На нас ни предстои председателство след няколко месеца и тази тема трябва да я финализираме. Безспорно е, че има проблем в тази сфера. Президентът Макрон каза къде е проблемът", каза министър-председателят.

Вижте снимките от срещите на президента Еманюел Макрон и съпругата му Брижит Макрон с президента Румен Радев и съпругата му Десислава Радева и премиера Бойко Борисов.

 

Последни новини
Още от Новини