България поиска подкрепа за Шенген, ОИСР и ERMII

Брифинг в двореца Евксиноград, 25 август 2017

Еманюел Макрон, президент на Франция, в ляво и Румен Радев, президент на РБългария, в дясно по време на съвместен брифинг. Евксиноград, Варна. 25 август 2017. Снимка: Олег Попод/InvestorMediaGroup Еманюел Макрон, президент на Франция, в ляво и Румен Радев, президент на РБългария, в дясно по време на съвместен брифинг. Евксиноград, Варна. 25 август 2017. Снимка: Олег Попод/InvestorMediaGroup

България поиска от Франция подкрепа за приемането й в Шенген, ОИСР и ERMII, каза президентът Румен Радев на съвместния брифинг в двореца Евксиноград, край Варна на 25 август 2017.

По въпроса за предложението на френския президент за промени в директивата на ЕС за командированите работници, президентът Радев не каза, че България е подкрепила идеята, но предложи "комплексен подход" и решения за "социалния и данъчен дъмпинг".

"България е против всякакви социални измами, затова трябва да има засилено сътрудничество на социалните служби и по-силен контрол. Споделям необходимостта от нормативни промени, които да запазват правата на работниците, да подобряват условията на труд и повишават жизнения стандарт. Но въпросът за социалните права не се изчерпа само с директивата за командированите работници. Има и други проблеми – като данъчен, корпоративен дъмпинг, както е налице и неколкократно по-ниско заплащане на работниците от новите страни-членки в клонове на предприятия, банки и търговски вериги в сравнение със заплащането на техните колеги от старите страни-членки за същото количество и качество на труда.

Затова е необходим комплексен подход за трайни решения".

Обсъждани са били модернизацията на армията и купуването на нови системи, каза президентът Радев. "Възможно е това сътрудничество да се задълбочи с проектите за модернизация на сухопътни войски и флота".

Президентът подчерта още и приоритета на българското председателство: "максималната степен на интеграция на Западните Балкани в ЕС".

Администрацията във Франция подкрепя сътрудничеството с България в областта на индустрията, отбраната и защита на европейските граждани, каза френският президент Макрон.

"Отношенията ни в индустрията, отбраната и цифровизацията се задълбочават, каза френският президент.„Напълно сме мобилизирани френските компании да се развиват и да отварят заводи тук”.

"Отношенията между нашите две армии биха могли да се задълбочат още", каза Макрон.

Той повтори предложенията си, които направи в Румъния на 24 август: европейската отбрана, контрол на миграцията, общи правила за даване на убежище и ревизиранте правилата на Шенген.

"Като България да може да участва в дискусиите за тези правила и да стане член на новия Шенген, който да създадем в близките месеци", каза Макрон.

По въпроса са позицията на Полша срещу реформиране на директивата за командированите работници, френският президент обясни, че промените в текста ще станат гласуване с квалифицирано мнозинство.

Вижте снимките от срещите на президента Еманюел Макрон и съпругата му Брижит Макрон с президента Румен Радев и съпругата му Десислава Радева и премиера Бойко Борисов.

 

Последни новини
Още от Новини