До края на годината може да се промени директивата за командированите работници

Френският президент обеща подкрепа на Букурещ и София за Шенген

Еманюел Макрон по време на речта си пред френската общност в Букурещ, Румъния. 24 август 2017. Снимка: от стрийм в туитър акаунт на Макрон Еманюел Макрон по време на речта си пред френската общност в Букурещ, Румъния. 24 август 2017. Снимка: от стрийм в туитър акаунт на Макрон

ДОПЪЛНЕНА с изказването на президента Еманюел Макрон на 25 август 2017:

Има възможност за приемане на промените в европейската директива за командированите работници с квалифицирано мнозинство, каза френският президент Еманюел Макрон по време на съвместна пресконференция с премиера Бойко Борисов.

„До октомври ще финализираме цялото споразумение, което ще позволи позитивно решение за всички”, каза Макрон.

„До края на годината е възможно решение с квалифицирано мнозинство за ревизия на директивата”.

 

Френският президент Еманюел Макрон потърси подкрепа за реформата на правилата за работа на командированите работници в ЕС в Централна и Източна Европа по време на тридневната си обиколка в Австрия, Румъния и България.

Еманюел Макрон обеща на Румъния и България подкрепа за влизане в Шенген и обяви, че системата "не работи" и трябва също да се промени.

Френският президент предупреди, че ЕС рискува да се разпадне, ако не реформира правилата за командированите в чужбина работници. В Букурещ на 24 август 2017 Макрон каза, че „някои политически и бизнес кръгове“ в ЕС се опитват да провеждат „социален и фискален дъмпинг“.

По-рано Австрия и Франция се обявиха за единодушни за промените в директивата. След срещата в Австрия с президентите на Чехия и Словакия, които отказаха да я обсъждат, Макрон каза, че „има различия”, но че вярва в Европа и добрата воля" и спомена за „компромис", който трябва да се постигне през октомври, съобщи АФП.

Полският премиер, който е против промените в директивата предупреди, че позицията на Варшава няма да се промени.

Франция иска равно заплащане за равен труд

Франция иска да ограничи времето на командироване на служители от ЕС в други страни от ЕС до една година. Текстът, който ЕК в момента проучва предлага ограничение до 24 месеца, вместо 36 месеца, както е сега.

Франция иска да засили контрола, за да ограничи нарушенията на безопасността на труд, работа без документи и др.

„За равен труд, равна заплата”, каза Макрон в Австрия.

Работодателите се възползват от статута на командированите работници, за да не спазват регламентите в сила в приемащата страна – брой часове, декларирани над броя платени часове труд, евтино настаняване, незаконно намаляване на заплатата с размера на командировката/.

Нова пътна карта за Европа

Макрон поиска пълни реформи в Европа, които ще представи „до края на годината“.

„Към края на годината ще предложа пътна карта за Европа. ЕС, еврозоната и всичко, което можем да направим в икономиката, отбраната, културата и образованието, за да засилим нашата Европа“, каза Макрон пред френската общност в Румъния.

„Ще обсъдя тази пътна карта с всеки партньор.

Имаме нужда от европейски рестарт. Нашата Европа се разпада пред очите ни. Защото няма желание. А няма желание, защото няма амбиция.

Защото гледа само вътрешните си различия.

Трябва да имаме обща амбиция за суверенитет и мощ спрямо външните сили“.

Шенген не работи

Френският президент Еманюел Макрон каза, че Шенген трябва да се реформира, защото не работи.“

„Искам да можем възможно най-бързо да включим Румъния в Шенген“, каза Еманюел Макрон в речта си пред французи, живеещи в Румъния.

„Моите предшественици казваха, че ако Румъния и България влязат в Шенген, няма да можем да контролираме имиграцията от Изток. Видяхме обаче през лятото на 2015 как Румъния и България не бяха в Шенген, но ние не успяхме да контролираме изобщо имиграцията от Изток.

Така че този аргумент вече не работи.

Но и самите ние не се справихме добре с Шенген. Дъблинското споразумение не работи вече.

Искам Европа в близко бъдеще да реформира миграционната си политика, политиката на предоставяне на убежище и да приеме Румъния. И на основата на този реформиран Шенген Румъния да стане пълноправен партньор.

Трябва основно да променим нещата и да успеем да проведем заедно нов конкретен дебат за преустройството на отношенията ни по този въпрос“.

Преди това в Букурещ на пресконференцията с румънския президент Клаус Йоханис Макрон каза, че иска в близките седмици и месеци да ускори „претопяването на общите правила по въпроса“

„Да ги изясним, да ги направим по-солидарни, да контролираме по-добре общите си граници, да постигнем повече целенасоченост в общите правила на даване на убежище и на приемане на външни граждани и да ви включим в тези дискусии, за да можем да уредим два въпроса: наложителната трансформация на Шенген и голяма част от правилата, които определят днес нашата работа по защита на границите ни, даване на убежище и имиграция, и да можем изцяло да приемем Румъния както трябва в тези дискусии“.

Франция не е страна, която може да се реформира, каза Макрон в края на речта си пред френската общност в Румъния. "Трябва дълбоко да се трансформира".

Вижте снимки от двореца Евксиноград, край Варна.

Вижте снимките и от срещите на президента Еманюел Макрон и съпругата му Брижит Макрон с президента Румен Радев и съпругата му Десислава Радева и премиера Бойко Борисов.

Последни новини
Още от Новини