Politico: Тръмп е изразил недоволство от новите санкции срещу Кремъл

Според американския лидер новите санкции срещу Кремъл били противоконституционни, пише изданието

Снимка: Ty Wright/Boomberg Снимка: Ty Wright/Boomberg

Американският държавен глава Доналд Тръмп е недоволен от санкционните закони срещу Кремъл, което си недоволство е изразил в разговори с поне двама републикански сенатори преди в Конгреса да бъде приет законопроекта за нови рестрикции срещу Кремъл. Това съобщава Politico, позовавайки се на свои неназовани източници.

Според изданието Тръмп е нарекъл законопроекта за санкции срещу Москва „противоконституционен“ в разговор със сенатора републиканец от щата Тенеси Боб Кокър, заявявайки, че въпросните санкции могат да навредят на позицията му като президент. От своя страна Кокър е бил „непреклонен“, заявявайки, че законопроектът ще премине успешно и през двете камари на Конгреса. Че подобен разговор е имало, потвърждава представител на сенатора, който е коментирал, че разговорът е бил „много продуктивен“.

На 7 август американският лидер пък е провел телефонен разговор с друг републикански сенатор – Том Тилис от Северна Каролина, който е един от авторите на проекта за нови санкции срещу Кремъл. Позовавайки се отново на неназован източник, запознат с разговора между двамата, Politico пише, че Тръмп е бил недоволен от подготвяния закон и е изразил желание той да не минава през Конгреса.

Припомняме, че на 25 юли законопроектът за разширяване на санкциите от страна на САЩ към Руската федерация, Иран и КНДР бе одобрен от Палатата на представителите в Конгреса (долната камара), а на 27 той премина успешно и през Сената (горната камара). На свой ред от Белия дом съобщиха, че президентът Тръмп се е запознал с окончателния вариант на документа и е готов да го подпише, а в сряда (2 август) това стана факт.

Документът предвижда полагане в законова обвивка на санкциите, наложени от бившия президент Барак Обама чрез изпълнителни заповеди, като по тoзи начин те не биха могли да бъдат отменени едностранно от никого, в това число и от самия настоящ глава на Белия дом Доналд Тръмп, като последна дума за това ще има Конгреса.

Освен това е заложено разширяване на рестриктивния режим, най-вече в области като енергетика и търговия.

Последни новини
Още от Новини