Пазарът на търговски площи у нас гледа към нови рекорди през 2017

Само през първите осем месеца на тази година са реализирани сделки за над €400 млн.

Снимка: Erica Canepa/Bloomberg Снимка: Erica Canepa/Bloomberg

2017 се очертава да е рекордна за пазара на търговски площи в България, прогнозира консултантската компания Forton, стратегически партньор на Cushman&Wakefield за България, пише Investor.bg.

Само през първите осем месеца на тази година са реализирани сделки за над €400 млн., отчита компанията.

До момента се е сменила или приключва смяната на собствеността на пет големи шопинг центъра, а до края на годината се очакват още сделки в този сегмент. Ако всички те бъдат завършени, общата стойност на транзакциите в ритейл сегмента ще надхвърли 520 млн. евро, а на целия пазар ще надмине €900 млн., прогнозират експертите.

С такъв резултат 2017 ще изпревари предкризисната 2008, когато със сделките за The Mall, City Center Sofia и други проекти обемът на пазара на търговски площи достигна €345 млн.

Търговските центрове – основен двигател на пазара на бизнес имоти в Централна и Източна Европа

България не прави изключение от общата тенденция в Централна и Източна Европа, където придобиванията на търговски центрове са най-силният двигател на инвестиционните пазари тази година, посочва изпълнителният директор на Cushman & Wakefield Forton Михаела Лашова.

„Основната причина за повишения инвеститорски интерес у нас са ръстът на икономиката и потреблението, които водят до по-високи обороти на търговците и съответно на наемите“, допълва тя.

Тези положителни тенденции се подкрепят и от ограниченото строителство на нови площи. Това помага на работещите проекти да затвърдят позициите си на пазара и увеличава привлекателността им за инвеститорите.

Интерес за придобивания има основно от фондове и компании, които изграждат портфолио от активи в региона и нашата страна е сред целевите им пазари.  

Последни новини
Още от Новини