Ангола първа от ОПЕК призова за по-нататъшно удължаване на ограниченията на нефтодобива

Текущите договорености на петролния картел изтичат на 1 април 2018

Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

Ангола стана първата страна от ОПЕК, която призова за още по-нататъшно продължаване на ограниченията за добив на петрол, които изтичат на 1 април 2018.

Това се разбира от изказване на министъра на петрола на африканската държава Хосе Мария Ботейо де Васконселос, цитирано от The Wall Street Journal.

По думите на анголския министър страната му подкрепя продължение на договореностите за съкращаване на нефтодобива при условие, че всички страни от петролния картел постигнат съгласите по въпроса.

„По-добре е да съкратим нивата на добив и да подпомогнем ръста на цената на петрола, отколкото да добиваме на максимум и да го продаваме на ниски цени“, коментира де Васконселос.

Припомняме, че през есента на 2016 (30 ноември 2016) страните от ОПЕК постигнаха съгласие по съкращаване на добивите на петрол. На 10 декември 2016 още 11 държави, невлизащи в петролния картел, се съгласиха да съкратят добива си с 558 хил. барела дневно на сумарна база. На срещата си в австрийската столица Виена пък, проведена на 25 май тази година, участниците в съглашението се споразумяха то да бъде продължено до края на март 2018, т.е. с 9 месеца.  

Последни новини
Още от Новини