Заев и Вучич с консенсус по 5 точки, ще нормализират отношенията Белград-Скопие

От няколко дни между двете ни западни съседки бушува сериозна дипломатическа криза

Сръбският президент Александър Вучич. Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg Сръбският президент Александър Вучич. Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Македонският премиер Зоран Заев и сръбският президент Александър Вучич проведоха днес телефонен разговор, в който са извели 5 основни точки, по които двете страни ще работят за нормализиране на отношенията помежду си, се разбира от съобщения в сръбските и македонските медии.

Припомняме, че отношенията по оста Белград-Скопие попаднаха в своеобразна криза, след като в понеделник (21 август) Сърбия изтегли всичките си служители от посолството си в Скопие, което бе гарнирано от обвинения в шпионаж срещу македонските служби.

В действителност напрежението ескалира поради появила се информация, че официално Скопие ще подкрепи влизането на Косово, смятано от Белград за сръбска територия, в ЮНЕСКО. В последствие се стигна до там, че външният министър на Сърбия Ивица Дачич заплаши, че страната му ще оттегли подкрепата си за конституционното име на Македония, а остри критики срещу правителството в Македония отправи и президентът Вучич.

Ето какви са въпросните 5 точки, по които Скопие и Белград ще работят за нормализиране на отношенията си, изнесени на официалната интернет страница на сръбската президентска институция:

1. Република Сърбия и Република Македония ще решават единствено чрез диалог всяко евентуално несъгласие в двустранните си отношения.

2. Без значение на всички политически различия по дадени важни политически и регионални въпроси, Сърбия и Македония ще се борят заедно не само за запазване, а и за развитие на приятелските отношения между сръбския и македонския народи и между гражданите на Сърбия и Македония.

3. Република Сърбия и Република Македония ще положат още по-големи усилия за развитие на икономическите връзки и повишаване на търговията между двете страни.

4. Република Сърбия и Република Македония, с оглед на международните публично-правни договорености, добросъвестно и на приятелска основа ще защитават правата и интересите на дипломатическите и консулските служби на своя територия.

5. Република Сърбия и Република Македония ще интензифицират двустранната си комуникация на най-висше ниво, поддържайки се взаимно по европейския си път и в засилването на добросъседските си отношения, допринасящи за стабилността на региона.  

Последни новини
Още от Новини