Виетнам отваря вратите си за българска земеделска продукция

Българските растениевъди вече ще могат да изнасят за Виетнам, договореност за износ на месо се очаква догодина, съобщават от земеделското министерство

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Българските производители на растителни продукти вече могат да изнасят продукцията си за Виетнам, съобщава пресотдела на Министерството на земеделието.

Това вече ще е възможно след като агроведомството ни и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са утвърдили образец на фитосанитарен сертификат с Министерството на земеделието и развитието на селските райони на Социалистическа република Виетнам.

Въпросният документ дава възможност на български фирми да изнасят стоки от растителен произход като зърно, фуражи, брашна, технически култури, цветя, семена и др. на виетнамския пазар. За реализиране на износа пък не са необходими други сертифициращи документи, освен договореният сертификат.

От съобщението на министерството се разбира, че към момента се работи за постигане на договореност, която да разреши и вноса на българско месо на виетнамския пазар.

„Постигнатата договореност ще способства за увеличаване на търговския обмен между двете страни. Основен износен продукт за Виетнам е българската фуражна пшеница. МЗХГ продължава да активно да работи и за регистрацията на България като страна вносител на стоки от животински произход, което се очаква да стане до края на годината“, пишат от земеделското ведомство.  

Последни новини
Още от Новини