БФБ все повече се превръща в скачен съд на световните пазари

Мариян Йорданов, Investor.bg, В развитие, 23.08.2017

В последните няколко дни имаше тенденция на спад на борсите, както на БФБ, така и на чуждестранните такива. Това показва абсолютна корелация между нашия пазар и световните борси. В тази ситуация някой е решил да изтегли над 320 хил. лева от Expat SOFIX ETF, което на пръв поглед е малко, но се оказва, че това е около 60% от свободните средства на БФБ или половината от дневния й оборот. Това за пореден път доказва, че капиталовият ни пазар е тънък и неликвиден. Въпросът е ако трима играчи решат да изтеглят подобни суми, какво би се случило.

Това коментира във „В развитие“ с Велко Каменов борсовият журналист от Investor.bg Мариян Йорданов. Коментарът му идва на фона на новините, че от Expat SOFIX ETF са били изтеглени около 327 хил. лв. или 250 хил. дяла, като това е най-голямото теглене от 18 април 2017 насам.

„Занапред можем да очакваме, че ще продължава да има много голяма корелация между БФБ и световните финансови пазари. Ако те са нагоре, и ние ще поемем нагоре, ако са надолу – и ние ще отчетем спад. Единствено ако са стабилни, имаме право да собствени динамики“, посочи анализаторът.

Кои са компаниите, които ще влязат на БФБ от есента?

В продължението на разговорът Йорданов засегна този, както и много други ключови въпроси около родния капиталов пазар.

 


 

Последни новини
Още от Новини