Трите заключения на Тръмп за Афганистан

ТВ обръщение на президента на САЩ на 21 август 2017

Президентът Доналд Тръмп каза, че ще удължи и разшири мисията на военния контингент в Афганистан, където "САЩ води най-дългата война в историята си - 17 години". САЩ ще търси дългосрочно решение в светлината на сигурността в региона.

„Последиците на бързо изтегляне са както предвидими, така и неприемливи”, каза Тръмп.

„Прибързано изтегляне би създало вакуум, който терористите, включително ИДИЛ и Ал Кайда незабавно ще запълнят, както стана преди 11 септември”.

В ТВ обръщение към американските военни части във Форт Майер в Арлингтън, Вирджиния Тръмп каза, че създава нова стратегия за Афганистан и Южна Азия.

Президентът обаче не каза колко войници още ще изпрати, колко ще останат там и каква ще бъде целта им.

 

Белият дом обяви преди това, че Пентагонът ще изпрати още 4000 войници в Афганистан, където вече има 8400. Вицепрезидентът Майк Пенс е поискал от Конгреса изпращането допълнително на 3900 войници.

Министърът на отбраната на САЩ ген. Джеймс Матис каза, че е наредил „подготовка за изпълнение на президентската стратегия” и че ще говори със съюзниците от НАТО, „няколко от които също искат да увеличат контингентите си”.

В отделно изявление държавният секретар Рекс Тилърсън каза, че „новият интегриран подход” на САЩ в Южна Азия „ще изисква дипломатическо ангажиране на Пакистан, Афганистан и Индия с цел стабилност на региона”.

САЩ ще продължи да подкрепя правителството на Афганистан в борбата му с тероризма, каза Тилърсън, който също не даде график на стратегията, но каза, че Вашингтон има готовност да подкрепи преговори на Кабул с талибаните.

Последни новини
Още от Новини