След отказа си от донбаските въглища, Украйна получава първата партида американски

До края на 2017 Киев трябва да получи 700 000 тона въглища от Съединените щати

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Съединените щати изпратиха на Украйна първата партида американски въглища, след като Киев се отказа напълно да използва тези, добивани в богатия на въглища район на Донбас, самопровъзгласил независимост от Украйна през 2014.

Доставката е в рамките на споразумените между украинската „Центренерго“ и Xcoal Energy & Resources, съобщава в своята фейсбук страница украинското посолство във Вашингтон.

В церемонията по изпращането на въпросната партида, провела се на пристанището в Балтимор, е взел участие украинският посланик в САЩ Валерий Чалий, както и зам.-министърът на търговията на Съединените щати Израел Ернандес. 

Договорът за доставка на американски въглища в Украйна предвижда до края на 2017 в страната да бъдат внесени 700 000 тона антрацитни въглища. Първата партида, изпратена днес, се очаква да пристигне в Украйна в началото на септември, а до края на месеца Киев ще получи още една партида от 125 000 тона, пише РИА Новости.

Благодарение на американските въглища Киев се надява да изкара безпроблемно настоящия отоплителен сезон, като се откаже изцяло от руските такива. През миналата година, след като Киев спря да внася въглища от самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР), такива биваха импортирани основно от ЮАР и Руската федерация.

Цената на първата партида въглища от САЩ ще бъде $113 на тон, като в нея е включена и доставката в пристанището в Одеса. Цената ще варира в съответствие със спецификите на всяка отделна доставка.


 

Последни новини
Още от Новини