Русия погаси последния останал дълг от времената на СССР

Адресат на паричния транш е още несъществуващата по времето на СССР република Босна и Херцеговина

Манифестация на Червения площад по случай 50 години от учредяването на Комсомола. Снимка: Wikipedia Манифестация на Червения площад по случай 50 години от учредяването на Комсомола. Снимка: Wikipedia

Руската федерация е погасила последния останал от времената на СССР външен дълг. Адресат на паричния транш е още несъществуващата по времето на СССР република Босна и Херцеговина, тогава част от Югославия.

Това се разбира от съобщение на руското финансово министерство, цитирано от агенция ТАСС.

„Задълженията пред Босна и Херцеговина в размер на $125,2 млн. са урегулирани чрез споразумение между правителството на Руската федерация и Министерския съвет на Босна и Херцеговина за уреждане на задълженията на бившия СССР по разчетите, свързани със стокооборота между бившия СССР и бившата СФРЮ (Социалистическа федеративна република Югославия), подписано в Москва на 21 март 2017 година и встъпващо в сила на 20 юли 2017 година“, пише в съобщението на руското финансово ведомство.

Държавният външен дълг на Москва пред Сараево възникна във връзка с признаването от страна на Русия на ответственост по задълженията на бившия Съветски съюз, възникнали в рамките на търговско-икономическото сътрудничество с бивша Югославия.

Босна и Херцеговина бе останала единствената страна от кредиторите на бившия СССР, към която Москва все още не е погасила задълженията си. Дълговете към останалите страни от бивша Югославия – Сърбия, Хърватия, Черна Гора, Словения и Македония, бяха признати от Кремъл през 2003, като бяха окончателно изчистени в периода 2011-2016.  

Последни новини
Още от Новини