Лондон засилва натиска в преговорите за Brexit

Ще публикува документи с позицията си

Дейвид Дейвис, министър за излизането на Великобритания от ЕС. Лондон. 15 август 2017. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg Дейвид Дейвис, министър за излизането на Великобритания от ЕС. Лондон. 15 август 2017. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg

Великобритания ще публикува пакет нови документи през седмицата, за да изясни стратегическата си позиция в преговорите с ЕС – от регулации на стоки до защита на личните данни, съобщи британското Министерство за Brexit в неделя, 20 август 2017.

Публикацията сигнализира опита на правителството на Тереза Мей за повече прозрачност към бизнеса, гражданите и инвеститорите.

Миналата седмица Великобритания публикува проекта на бъдещото споразумение с ЕС за митата и предложение за решение за Северна Ирландия с цел избягване на възстановяване на граничните постове с Република Ирландия, което може да повиши напрежението.

В неделя Министерството за Brexit обяви, че пуска два официални документа с позиции тази седмица, както и пакет предложения за обсъждане на бъдещите отношения преди новия кръг преговори, насрочени за 29 август, съобщи Bloomberg.

Преди началото на преговорите Тереза Мей трябва да убеди европейските лидери на срещата на върха през октомври, че е направен достатъчен напредък по защита на правата на гражданите, закона за излизане на Великобритания от ЕС и границата с Ирландия. С наближаване на датата за напускане на ЕС през март 2019 министърът за Brexit Дейвид Дейвис насочва вниманието към търговските преговори.

Докато Великобритания настоява да води едновременно преговорите за излизане от ЕС и по търговските въпроси, ЕС държи да изясни най-напред детайлите по раздялата. В последните 5 месеца останалите 27 страни от ЕС се обединиха зад главния преговарящ Мишел Барние.

В понеделник Великобритания планира да публикува документи за „стоките на пазара” и за „поверителността на документите”. Първият е в отговор на европейския документ, според който стоките за продажба преди Brexit трябва да са на разположение за покупка в ЕС и Великобритания след излизането на Лондон от ЕС.

Последни новини
Още от Новини