Брентът достигна 12-седмичен връх

Оттегляното на Стив Банън от Белия дом предизвика рали на пазарите

Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Брентът се покачи до най-високото си ниво от края на май на фона на признаците, показващи свиване на петролните запази и цялостното рали на пазарите, предизвикано от оттеглянето на Стив Банън от Белия дом, предаде Bloomberg.

Петролните запаси през миналата седмица са намалели с най-голям обем от септември, докато добивът на петрол в САЩ отчита най-голямото си седмично повишение от юни, сочат правителствени данни.

Фючърсите върху петрол „най-накрая се движат в унисон с признаците за затягане на пазара“, коментира Клейтън Роджърс, брокер в SCS Commodities Corp., Ню Джърси.

Петролът сорт WTI се колебае около $50 за барел след споразумението на ОПЕК и нейните съюзници да намалят предлагането и подпомогнат балансирането на пазара. Докато добивът в САЩ е на най-високото си ниво от юли 2015, последните данни на Baker Hughes показаха, че броят на петролните платформи в страната е намалел с 5 през тази седмица.

Фючърсите върху лек суров петрол WTI с доставка през септември се покачиха с $1,42 до $48,51 за барел в петък, записвайки най-голямото си повишение от над три седмици. Общият изтъргуван обем достигна около 16% над 100-дневната пълзяща средна. Цените на петрола спаднаха с 0,6% през тази седмица.  

Последни новини
Още от Новини