Бавария крачка назад от искането си за бежански квоти

Месец преди парламентарните избори в Германия министър-председателят на Бавария смекчи тона

Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Месец преди парламентарните избори в Германия министър-председателят на Бавария Хорст Зеехофер смекчи тона, дистанцирайки се за първи път от искането си за въвеждането на лимит за броя на мигрантите в Германия, съобщава БНР.

Консерваторът заяви в телевизионно интервю, че ограничаването на броя на бежанците, които търсят закрила във Федералната република, няма да бъде условие за сключване на коалиционно споразумение с неговия Християнсоциален съюз (ХСС). Гарантирам, че ситуацията от есента на 2015 година няма да се повтори, заяви Зеехофер, предаде Investor.bg. 

Неговото искане за ограничаване броя на мигрантите бе на път трайно да скара баварския клон ХСС в консервативния блок с християндемократите (ХДС) на канцлера Ангела Меркел.

В традиционното си лятно интервю за обществената телевизия АРД Зеехофер не изключи възможността за бъдеща коалиция на консерваторите със Зелените. Социалдемократите, с които управляваме в момента в широка коалиция, не са особено въодушевени от продължаването й, коментира баварският министър-председател.

ХДС/ХСС водят убедително в допитванията преди изборите на 24 септември с 39 на стоподкрепа срещу 24 на сто за Социалдемократическата партия на Мартин Шулц. Зелените имат подкрепата на 8% от имащите право на глас германци.

На фона на поредните терористични атаки в Европа Зеехофер се обяви за разширяване на информационния обмен между службите за сигурност в ЕС.

Никой не може да обещае абсолютната сигурност, но информацията на тайните служби в ЕС не е национална собственост, подчерта той.

Последни новини
Още от Новини