Вашингтон ще разследва Пекин за нарушаване на интелектуалната собственост

Ако бъдат открити нарушения, САЩ могат да подадат жалба до Световната търговска организация или да действат едностранно

Доналд Тръмп и Си Дзинпин в резиденцията Мар а Ларго във Флорида. Снимка: Twitter Доналд Тръмп и Си Дзинпин в резиденцията Мар а Ларго във Флорида. Снимка: Twitter

САЩ официално започват разследване на търговските практики на Китай по отношение на интелектуалната собственост, съобщава ВВС, като се позовава на съобщение на търговския представител на Вашингтон Робърт Лайтхайзър, пише Investor.bg.

Разследването е по раздел 301 от Закона за търговията от 1974, който дава право на президента на САЩ да вземе всички необходими мерки за борба с политиката или действията на друга държава, които вредят на американската търговия и са в разрез с международните договорености.

Ако администрацията на президента Доналд Тръмп открие доказателства за нечестни практики, тя би могла да подаде жалба пред Световната търговска организация или да предприеме едностранни действия. Санкциите биха могли да са срещу отделни компании или пък по-широки, обяснява Лайтхайзър.

Американската икономика губи около $600 млрд. годишно от фалшиви стоки, пиратски софтуер и кражба на търговски тайни, изчислява Вашингтон.

Вашингтон напоследък изразява и опасения, че китайското правителство управлява инвестициите в американски компании в ключови индустрии като начин да получи достъп до нови технологии.

Пекин вече предупреди, че ако американската страна предприеме действия, които нарушават взаимните търговски отношения, пренебрегвайки фактите и неспазвайки правилата за многостранна търговия, Китай ще предприеме ответни мерки.


 

Последни новини
Още от Новини