Новак: Американските санкции няма да засегнат Турски поток

Руският енергиен министър също така припомни, че Газпром вече е положил 170 км от тръбите от газопровода по дъното на Черно море

Тръбополагащият кораб "Аудасия". Снимка: Газпром Тръбополагащият кораб "Аудасия". Снимка: Газпром

Реализацията на проекта за строителство на газопровода „Турски поток“ върви на пълен ход и не зависи от санкциите от страна на Съединените щати. Това заяви пред телевизия „Россия24“ енергийният министър на Руската федерация Александър Новак, пише „Интерфакс“.

„Изхождаме от това, че всички контракти са подписани, строителството върви на пълен ход. Изхождаме от това, че проектът ще бъде реализиран независимо от това, какви нормативно-правни актове и закони са приети (в САЩ – бел.ред.)“, бяха точните думи на главата на руското енергийно ведомство.

„Що се касае до закона, приет в САЩ, в него има много неопределености. Затова изхождаме от това, че този проект ще бъде реализиран в приетите срокове в съответствие с плановете“, добави Новак, припомняйки, че „Газпром“ вече е положил 170 км от тръбите от газопровода по дъното на Черно море.

Припомняме, че на 25 юли законопроектът за разширяване на санкциите от страна на САЩ към Руската федерация, Иран и КНДР бе одобрен от Палатата на представителите в Конгреса (долната камара), а на 27 той премина успешно и през Сената (горната камара). На свой ред от Белия дом съобщиха, че президентът Тръмп се е запознал с окончателния вариант на документа и е готов да го подпише, а в сряда (2 август) това стана факт.

Документът предвижда полагане в законова обвивка на санкциите, наложени от бившия президент Барак Обама чрез изпълнителни заповеди, като по тoзи начин те не биха могли да бъдат отменени едностранно от никого, в това число и от самия настоящ глава на Белия дом Доналд Тръмп, като последна дума за това ще има Конгреса.

Освен това е заложено разширяване на рестриктивния режим, най-вече в области като енергетика и търговия.

Последни новини
Още от Новини