Бум на финансирането, привличано от компании за дялов и рисков капитал

Фондовете за дялов и рисков капитал в Северна Америка и Европа са събрали повече от $240 млрд. през първите седем месеца на годината

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Набирането на финансиране за компаниите за дялов капитал е на най-високо ниво от годините на бума преди световната финансова криза, съобщава в-к Financial Times, цитиран от Investor.bg. Това обаче поставя компаниите в несигурна позиция, тъй като те трябва да инвестират рекордни суми, допълва изданието.

Фондовете за дялов и рисков капитал в Северна Америка и Европа са събрали повече от $240 млрд. през първите седем месеца на годината, показват данни на консултантската компания Pitchbook.

Компанията прогнозира, че през тази година ще бъдат набрани повече средства в сравнение с миналата, когато секторът си осигури $344,8 млрд. – най-високата сума от 2007, когато мениджърите събраха $419 млрд.

Много от най-големите компании за дялово участие в света са събрали средства тази година, включително Apollo, CVC, Silver Lake и KKR. Apollo например набра почти $25 млрд. от началото на годината, което е повече от събраните през 2007 малко под $22 млрд.

Дилън Кокс, анализатор в Pitchbook, коментира, че интересът към фондовете за дялово участие се засилва заради търсенето на по-висока възвръщаемост във време на лихвени проценти.

Изследването показва обаче, че голямата част от събраните суми изобщо не са инвестирани, тъй като мениджърите се борят да намерят подходящ бизнес. Pitchbook оценява, че неинвестираните средства възлизат на $739 млрд. в края на 2016, което е повече в сравнение с периода 2007-2008.

„На пазара има обезпокоителни количества ливъридж. Когато това се свърже с неинвестираните средства, това прави ситуацията трудна“, коментира Клеър Мадън, управляващ партньор на Connection Capital.

Последни новини
Още от Новини