Румъния и България в Топ 5 на най-уязвимите за трафик на хора държави в ЕС

Румънски деца спят с вериги нощем в XXI век

Снимка: finnbay.com Снимка: finnbay.com

Данните от новия индекс на съвременното робство сочат, че България и Румъния са две от петте европейски държави, където рискът от модерно робство е най-висок. Останалите три държави са Гърция, Италия и Кипър, пише BalkanInsight. Индексът на съвременното робство 2017 (Modern Slavery Index 2017) се изготвя от британската компания за анализ на риска Verisk Maplecroft.

Петте държави са ключови входни точки за мигранти, изключително уязвими групи, податливи на експлоатация, посочват авторите на проучването. 

РУМЪНИЯ

Компанията пише в доклад, огласен преди дни, че ситуацията в Румъния се влошава по-бързо, отколкото във всяка друга държава в света. Северната ни съседка е паднала с 56 места в класацията на уязвимите държави в световен мащаб, като се нарежда на 66-то място в света.

"Румъния и Италия (която се нарежда на 133 място и се срива за година с 16 места в световната класация), са местата, където се отчитат най-жестоките форми на експлоатация на човешки труд, включително робство и трафик на хора", се казва в доклада. 

Румъния е единствената държава в Европейския съюз, категоризирана в индекса като страна с "висок риск" по отношение на съвременното робство. 

Слабото представяне е водено, както от сведенията за насилствен труд, трафик на хора и робство вътре в държавата, така и от слабата разкриваемост на подобен род престъпления. Властите се стремят да пазят работната сила в страната и да арестуват трафикантските групи, заявява Джейсън МакГиън, директор комуникации на Verisk Maplecroft. По думите му индексът свързва риска от робство вътре в страната, като се анализира силата на правната система в държавата, колко добре се провежда досъдебното производство, както и типа и жестокостта на насилствените действия. 

"Това означава, че индексът на Румъния представя наличие на риск вътре в самата държава. Румънските жертви на робство в ЕС също са взети под внимание", казва МакГиън. 

Случаите на насилие, съобщени в Румъния в началото на август, включват и казуса с гръцко-британски бизнесмен, който затвори фабриката си в провинция Прахова, северно от Букурещ, след като на видео бе заснето как унижава работници, които настояват да им бъде платено навреме. 

Междувременно двадесет души от село в провинция Аргес, западно от Букурещ, са подсъдими за това че са били част от мрежа за насилствено принуждаване на тийнейджъри и деца да просят. 

Румънската прокуратура за борба с организирана престъпност огласи през миналата година, че е разбила престъпна мрежа, специализирана в просията. Просяците, някои от които деца, на практика са били роби. Те са държани във вериги, принуждавани да работят без заплащане и при неподчинение, наказвани да стоят голи под течаща ледена вода през зимата, казват разследващите. 

Румънската национална Агенция за борба с трафика на хора съобщава за 880 жертви на трафик, засечени през 2016, над 77% от тях са жени, принуждавани да проституират. От данните не става ясно дали тези данни се отнасят до жертвите вътре в Румъния или извън страната. 

БЪЛГАРИЯ

България също е държава, която е родина на много от жертвите на трафик на хора. Около 80% от жертвите са подложени на сексуална експлоатация, заявява Стефан Ралчев, главен експерт т Българската национална комисия за борба с трафика на хора.

Трудовата експлоатация се нарежда на второ място, като представлява 10-15% от всички случаи, които държавата документира годишно. След това се нареждат следните цели на трафикантите на хора: просия, кражба на органи за трансплантация, търговия с новородени. 

През 2016 българската Главна прокуратура е регистрирала 447 жертви на трафик на хора, 31 от които попадат в категорията "съвременно робство".

През първите шест месеца на 2017, 70 случая на трафик на хора са били докладвани в комисията за борба с трафика на хора. Нито един от тези документирани случаи, обаче, не се е случил в България. 

В своята годишна кампания срещу експлоатацията на труд през 2017, Националната комисия е предупредила хората, търсещи работа, да бъдат изключително внимателни за оферти за сезонна работа в шведски ферми.

Експертите заявяват, че през последните няколко години стотици българи са се озовали без пари и подслон в далечна страна, неспособни да се завърнат в България, след като са били измамени от посредници, както с български, така и с шведски произход. 

СВЕТЪТ

Според данните на статистическата агенция на Европейския съюз Eurostat, европейските граждани са жертва на 65% от всички идентифицирани случаи на трафик в рамките на Европа. Повече от жертвите идват от Източна Европа и по-специално от Румъния, България, Литва и Словакия

Държавите с най-висок риск от съвременно робство в световен мащаб са Северна Корея, Сирия, Южен Судан и Йемен. 

Последни новини
Още от Новини