Make Twitter Great Again – колко ценен е Тръмп за социалната мрежа

Според анализатор без Тръмп Twitter може да изгуби близо 20% от пазарната си оценка

Twitter профилът на Доналд Тръмп. Снимка: Скрийншот Twitter Twitter профилът на Доналд Тръмп. Снимка: Скрийншот Twitter

Без Доналд Тръмп социалната мрежа Twitter може да загуби почти една пета от стойността си.

Това е заключението на анализатора на Monness Crespi Hardt & Co. Джеймс Чакмак, който казва, че компанията ще загуби до $2 млрд. от пазарната си стойност, ако президентът с акаунт @realDonaldTrump спре да пуска туитове, пише Investor.bg.

Това не означава, че президентът ще предизвика масово изселване, като понижи броя на активните потребители, които могат да "носят пари", каза Чакмак в интервю. Вместо това, загубата на най-изявения потребител ще се отрази на нематериалната стойност на Twitter и ще доведе до това, което е известно като „многократно компресиране“.

"Няма по-добра безплатна реклама в света, отколкото президентът на САЩ", казва Чакмак, който има неутрален рейтинг за акциите на Twitter.

Докато Twitter не разкрива общия брой, анализаторът изчислява, че дневните потребители са около 125 млн. души, с около 30% по-малко от тези на Snap Inc. Twitter съобщи през юли, че дневните активни потребители се повишават с 12% през второто тримесечие спрямо същия период през 2016.

Тръмп има 36 млн. последователи и откакто се присъедини към социалната медийна услуга през 2009 е публикувал повече от 35 хил. пъти.

Бизнесът на Twitter не е изправен пред голям риск от "потенциално намаляващата политическа подкрепа", каза Чакмак в съобщение, публикувано в четвъртък. "Най-важното е изпълнението на правилната стратегия, тъй като в сегашното състояние намираме, че Twitter не се възползва от възможността, която стои пред него", посочва той.

Акциите на Twitter понижават стойността си с 14%, откакто Тръмп спечели президентските избори на 8 ноември 2016. Пазарната капитализация на компанията възлиза на около 11,7 млрд. долара според данни, събрани от Bloomberg.

Последни новини
Още от Новини