Германските власти против придобиването на Air Berlin от Lufthansa

С преходния кредит, който предоставихме на Air Berlin, компанията разполага с необходимото време да преговаря с други авиокомпании, заяви икономическият министър на Германия

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Изказаните намерения от страна на най-големия германски авиопревозвач Lufthansa да закупи дял в фалиралата Air Berlin предизвикаха критики както и от страна на германските власти, така и от независимите органи, борещи се против нелоялната конкуренция, пише Deutsche Welle.

„На много маршрути Air Berlin и Lufthansa се явяват преки конкуренти, затова, за да получи разрешение да погълне Air Berlin Lufthansa трябва да бъде готова да изпълни редица строги условия, като например да се откаже от опитите да получи по-голяма част от слотовете, с които към момента разполага Air Berlin”, коментира шефът на германската антимонополна комисия Ахим Вамбах.

По думите на Андреас Мундт, глава на Федералната служба за борба с картелите (Bundeskartellamt) ведомството му ще наблюдава „много внимателно“ плановете на Lufhansa.

„С преходния кредит, който предоставихме на Air Berlin, компанията разполага с необходимото време да потърси добро решение и да преговаря с други авиокомпании“, посочва пък Бригите Циприс, министър на икономиката на Федералната република.

Припомняме, че обявилата несъстоятелност компания, втори по големина превозвач в Германия, получи кредит от €150 млн., за да продължи да функционира за още три месеца. 

Последни новини
Още от Новини